Ελένη Κουναλάκη στην «Κ»: Ως πρόεδρος ο Μπάιντεν θα στηρίξει Ελλάδα – Κύπρο

Ελένη Κουναλάκη στην «Κ»: Ως πρόεδρος ο Μπάιντεν θα στηρίξει Ελλάδα – Κύπρο

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο, και ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα ασχοληθεί ενεργά με την περιοχή, τονίζει στην «Κ» η Ελληνοαμερικανίδα αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη, προσωπική φίλη της υποψήφιας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και δυναμικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατέχει σήμερα τη δεύτερη ισχυρότερη θέση εξουσίας στη σημαντικότερη πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία από μόνη της αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Φίλη των Κλίντον –διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη όταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν η Χίλαρι Κλίντον–, όπως και της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι, η κ. Κουναλάκη σημειώνει ότι οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της σημερινής έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ αδίστακτο στην εσωτερική σκηνή και φίλο και θαυμαστή του Ερντογάν, και υπό αυτό το πρίσμα καλεί τους Ελληνοαμερικανούς να ψηφίσουν το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρις.

Τέλος, δεν κρύβει την ανησυχία της για τον κίνδυνο επανάληψης του φαινομένου του 2016, όταν η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον έλαβε περισσότερες ψήφους, αλλά εξασφάλισε λιγότερους εκλέκτορες και έχασε την προεδρία.
 
– Πώς αξιολογείτε τις πιθανότητες του Τζο Μπάιντεν να κερδίσει τις εκλογές;
– Το 2016 έμαθα με επώδυνο τρόπο πως δεν μπορείς να προβλέψεις ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Λόγω του συστήματος των εκλεκτόρων που έχουμε στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο και να υπολείπεται στους εκλέκτορες σε κρίσιμες και καθοριστικές για το αποτέλεσμα πολιτείες.

Προσπαθώ να αποφεύγω να ξοδεύω χρόνο κάνοντας προβλέψεις και επιλέγω, αντιθέτως, να χρησιμοποιώ κάθε λεπτό που έχω για να συμβάλω στη συγκέντρωση χρημάτων και στην εξασφάλιση ψήφων. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, με κινητοποίηση όλων, και εθελοντών, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι θα πάνε στις κάλπες όσο το δυνατόν περισσότεροι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι.
 
– Σε τι μπορούν να προσβλέπουν η Ελλάδα και η Κύπρος από μια κυβέρνηση Μπάιντεν;
– Hμουν σε βιντεοκλήση με τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις πριν από λίγες εβδομάδες, λίγο πριν την επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο.

Στην αίθουσα αναμονής μιλήσαμε για την Κύπρο. Εξέφρασε τη δυσφορία του για την τρέχουσα κατάσταση. Εχει επισκεφθεί την Κύπρο –όπως και την Ελλάδα–, κατανοεί την κατάσταση που επικρατεί, και γνωρίζω ότι έχει δεσμευθεί να πετύχει ουσιαστική πρόοδο σε αυτό το δύσκολο ζήτημα.
​​​​​​
– Πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνοαμερικανοί και γιατί;
– Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε Αμερικανός πρόεδρος τόσο επιθετικός κατά των συμμάχων μας –ειδικότερα στο ΝΑΤΟ– και τόσο φιλικός προς τυράννους και δικτάτορες. Ο Τραμπ θαυμάζει ηγέτες όπως ο Ερντογάν, ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Θέλει να είναι ένας από αυτούς και να ασκεί αυταρχική εξουσία στη χώρα μας όπως κάνουν αυτοί στις δικές τους.

Ελπίζω ότι οι Ελληνοαμερικανοί αναγνωρίζουν τι εκπροσωπούν το ύφος και η ρητορική του Τραμπ. Ελπίζω επίσης να δουν ότι η ασυνεπής και απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική του, το χαοτικό στυλ άσκησης της εξουσίας και η φιλική σχέση του με τον Ερντογάν έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή και την καθιστούν λιγότερο ασφαλή για την Ελλάδα.

Αντιθέτως, ο Τζο Μπάιντεν είναι εδώ και δεκαετίες φίλος της Ελλάδας και των Ελληνοαμερικανών. Είναι αποδεδειγμένα φιλέλληνας και γι’ αυτό του έχει βγει το ψευδώνυμο «Τζο Μπαϊντενόπουλος». Συνεργάσθηκα άμεσα με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν όταν ενεργοποιήθηκε προσωπικά για την εξασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία είναι τεράστια.
 
– Κάνει η Ουάσιγκτον αρκετά για να μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να αποφευχθεί μια σύρραξη;
– Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μεσολαβήσουν στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι απαραίτητο να εμπλακεί ενεργά η Αμερική για να υπάρξει αποκλιμάκωση της σημερινής έντασης. Η φιλική σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με δικτάτορες και ο θαυμασμός του για τις εξουσίες και τις μονομερείς ενέργειές τους θα πρέπει να ανησυχούν όλους όσοι ενδιαφέρονται για το διεθνές δίκαιο και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.
 
– Πώς αποτιμάτε την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να τερματίσουν την απαγόρευση στην πώληση μη φονικών όπλων προς την Κύπρο;
– Η διακομματική απόφαση να τερματιστεί η απαγόρευση πώλησης των μικρών όπλων είναι ευπρόσδεκτη και ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση μιας πιο στενής σχέσης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου. Αλλά έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την επίλυση αυτού του αδιεξόδου, που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, και να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή. Με την κλιμακούμενη ένταση γύρω από την αξιοποίηση πηγών ενέργειας και τη μετανάστευση, χρειαζόμαστε την Αμερική να διαδραματίζει έναν ηγετικό ρόλο που θα είναι σταθερός, λογικός και σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην Ευρώπη.
 
– Τι πιστεύετε για την επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιας αντιπροέδρου;
– Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των πιθανών υποψηφίων, δεν έκρυψα την προτίμησή μου και τη θέση ότι, ανάμεσα σε πολλές εξαιρετικές επιλογές, η Κάμαλα Χάρις ήταν μακράν εκείνη που θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται για να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Eτσι, είμαι ενθουσιασμένη, αλλά επίσης ανακουφισμένη που έχουμε αυτό το δίδυμο να διεκδικεί την προεδρία και την αντιπροεδρία.

Με την Κάμαλα είμαστε φίλες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Είναι έξυπνη, εργατική και ευχάριστη ως άνθρωπος. Πιστεύει στην προοδευτική αλλαγή, χωρίς να διαλύσει τα θεσμικά μας όργανα. Σε προσωπικό επίπεδο, η Καμάλα έχει αυτό που στην Ελλάδα λέμε «φιλότιμο». Και ως αντιπρόεδρος θα ενεργεί με τρόπο που θα τιμά τη χώρα μας και θα είναι στην υπηρεσία όλων των πολιτών μας.

Η ευκαιρία

– Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;
– Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι αυτές οι εκλογές αφορούν την ψυχή της χώρας μας. Η εκλογή του Τραμπ ήταν ένα τραγικό λάθος, το οποίο προέκυψε τόσο από τον εφησυχασμό για νίκη της Χίλαρι όσο και από μια εξωφρενική ξένη παρέμβαση. Eχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του 2016 και να επανέλθει στην όμορφη χώρα μας μια ηγεσία που θα διακρίνεται από ικανότητα εντός και εκτός Αμερικής. Είναι μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας και το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Η υγειονομική περίθαλψη, η ανταπόκριση στην COVID-19, η οικονομική ανάκαμψη, η θέση της Αμερικής στον κόσμο. Διακυβεύονται όλα όσα αγαπώ και θεωρώ σημαντικά ως Ελληνοαμερικανίδα, πατριώτισσα και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ σε άλλη χώρα. Θα ανάψω πολλά κεριά τις επόμενες 58 ημέρες.
 
– Το μήνυμα περί «νόμου και τάξης» του προέδρου Τραμπ θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα;
– Ο Τραμπ δημιουργεί ένα περιβάλλον που βασίζεται σε ψέματα για τους αντιπάλους του και μετά τους επιτίθεται για πράγματα που δεν είναι αλήθεια. Στο συνέδριό τους, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του περιέγραψαν επανειλημμένα τους Δημοκρατικούς ως «σοσιαλιστές», κάτι που για τη συντριπτική πλειονότητα από εμάς, συμπεριλαμβανομένου του διδύμου Μπάιντεν – Χάρις, δεν ισχύει. Οι ομιλητές του συνεδρίου κατηγόρησαν επανειλημμένα τον Μπάιντεν και τη Χάρις ότι θέλουν να μειώσουν τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, κάτι που επίσης είναι αναληθές. Ο Τραμπ είναι αδίστακτος και ενώ οι δύο υποψήφιοί μας είναι σκληροί μαχητές, δεν παύουν να έχουν ηθικούς κανόνες. Εναπόκειται στον αμερικανικό λαό να αποφασίσει ποια από τις δύο προσεγγίσεις θα επικρατήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή