ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Κυρώθηκαν τρεις συμφωνίες με Ρωσία, Ισραήλ και Βουλγαρία

voyli-kyrothikan-treis-symfonies-me-rosia-israil-kai-voylgaria-561070777

Υπερψηφίστηκαν από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, δύο συμφωνίες της Ελλάδος με την Ρωσία και το Ισραήλ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και μία με τη Βουλγαρία, για τον διασυνοριακό έλεγχο.

Ειδικότερα, κυρώθηκαν δύο συμφωνίες της Ελλάδος με την Ρωσία και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση του εγκλήματος και σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, καθώς και η συμφωνία με τη Βουλγαρία για κοινό έλεγχο στη συνοριακή δίοδο Νυμφαίας-Μακάζα.

Υπέρ και των τριών συμφωνιών τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ τις καταψήφισε όλες. Η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, ενώ υπερψήφισε τις άλλες δύο. Από την πλευρά του, το MεΡΑ25 τάχθηκε υπέρ των συμφωνιών της Ελλάδος με την Ρωσία και την Βουλγαρία και καταψήφισε τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, σε σύντομη παρέμβαση του έκανε λόγο για τρεις αναγκαίες συμφωνίες που θα βοηθήσουν στην ασφάλεια της περιοχής τόσο με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος όσο και με τον διασυνοριακό έλεγχο.

Για τη συμφωνία με την Βουλγαρία εξέφρασε την βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομών σε Νυμφαίο και Προμαχώνα που θα βοηθήσουν στον αποτελεσματικό διασυνοριακό έλεγχο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλεται στην πολιτική αστάθεια της περιοχής που βοηθά στη διακίνηση του.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία με τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «πολύ αναγκαία τροποποίηση του αρχικού πρωτοκόλλου για την ασφάλεια στη περιοχή» και τόνισε ότι «στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα σε σχέση με τη διαφθορά, την παράνομη μετανάστευση, τη διακίνηση ναρκωτικών, το ηλεκτρονικό έγκλημα και κυρίως το οργανωμένο έγκλημα».

Πρώτη φορά, όπως είπε, «θα υπάρχουν αστυνομικοί σύνδεσμοι για την ανταλλαγή απόψεων, καθώς χρειάζεται διαρκή εποπτεία και έλεγχο η περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ