Τηλεδιάσκεψη Μισέλ με Μέρκελ και Κουρτς για Ανατολική Μεσόγειο

Τηλεδιάσκεψη Μισέλ με Μέρκελ και Κουρτς για Ανατολική Μεσόγειο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας, Αγκελα Μέρκελ και Σεμπάστιαν Κουρτς αντιστοίχως, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κουρτς, συζητήθηκαν «οι τουρκικές παραβιάσεις αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα». Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη τονίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη η Αυστρία ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, αίτημα, που σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει και η Σλοβακία.

Εν τω μεταξύ, η αγγλική έκδοση της Deutsche Welle αναφέρθηκε χθες στις κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα αυτές δεν θα αφορούν μόνο μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις και σε εταιρείες που μετέχουν στις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, στις τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ιδιοκτήτριες εταιρείες αλλά και τα πλοία και γεωτρύπανα, για τα οποία θα κλείσουν τα λιμάνια της Ε.Ε. και δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ανταλλακτικά.

Η Deutsche Welle εκτιμά ότι θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά ολόκληρων κλάδων της τουρκικής οικονομίας. Ειδικότερα αυτό αφορά τομείς «στους οποίους η οικονομία της Τουρκίας είναι στενά συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή» αλλά και την τελωνειακή ένωση – που διευκολύνει μια σχεδόν αφορολόγητη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. «Η τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι τα ισχυρότερα διπλωματικά χαρτιά που θα μπορούσε να παίξει η Ε.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή