Μήνυμα ειρήνης και πατριωτισμού από το Καστελλόριζο

Μήνυμα ειρήνης και πατριωτισμού από το Καστελλόριζο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πρωτοβουλία για τη φιλία αντιμετωπίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διήμερη επίσκεψή της στο Καστελλόριζο και όχι ως «επιθετική ενέργεια», όπως έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελλόριζου και σκοπεύει να στείλει το διπλό μήνυμα ότι το ακριτικό νησί βρίσκεται στην καρδιά της πατρίδας, την ίδια ώρα που η καρδιά του νησιού σφραγίζεται από τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο γειτονικών λαών. Οι άριστες σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, απλών πολιτών και οικογενειών, οι φιλικές, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται διαχρονικά συγκροτούν και διαμορφώνουν ένα πρότυπο ειρήνης, έναν «κόμβο φιλίας» στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και στη Μεσόγειο που αδίκως δοκιμάζεται λόγω του επιθετικού κλίματος που καλλιεργεί η Aγκυρα.

Το μήνυμα πατριωτισμού και ειρήνης αναμένεται να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της Προέδρου, η οποία θα ταξιδεύσει το πρωί της Κυριακής με το κυβερνητικό αεροσκάφος έως τη Ρόδο και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε Σινούκ για τη διαδρομή έως το Καστελλόριζο. Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν απίθανη την παρενόχληση της πορείας του προεδρικού Σινούκ, αλλά η κ. Σακελλαροπούλου και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η σύνεση θα επικρατήσει και πως σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία εγγυάται με την ικανότητα και την εμπειρία των στελεχών της την ασφάλεια κάθε πολίτη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η επίσκεψη της Προέδρου θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου στις 10.45 θα την υποδεχθούν οι τοπικές αρχές και θα ακολουθήσει δοξολογία. Στις 12.45 η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελλόριζου και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και διεθνή που ήδη βρίσκονται στο νησί. Στις 13.25, έπειτα από μια επτάλεπτη διαδρομή με το Σινούκ, η Πρόεδρος θα βρεθεί στη Ρω όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω». Το απόγευμα θα αφιερωθεί στην περιήγηση σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Δευτέρα θα ξεκινήσει με την εορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού. Θα ακολουθήσει αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που για πολλούς ισοδυναμεί με τον συμβολισμό ότι «η Ελλάδα αρχίζει στο Καστελλόριζο». Η Πρόεδρος θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να στείλει ένα ακόμα μήνυμα, πως σε ό,τι αφορά την πανδημία πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας ολοκληρώνονταν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα από τη Λέσβο. Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στη Μόρια είχε αφεθεί για πάρα πολύ καιρό από όλους», ενώ ο κ. Σχοινάς διαβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο ΣΤΕ το Π.Δ.

Πέντε γενικές γραμματείες περιλαμβάνει ο Οργανισμός προεδρίας της κυβέρνησης που ολοκληρώθηκε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατατέθηκε χθες στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Διατάγματος που θα τύχει επεξεργασίας από το ανώτατο δικαστήριο, η προεδρία της κυβέρνησης συγκροτήθηκε με βάση τον νόμο για το επιτελικό κράτος, και στόχο έχει να συνεπικουρεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο και απευθείας υπάγεται, στο έργο του σε κρίσιμους τομείς, όπως θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, επικοινωνίας, νομικών θεμάτων, ενημέρωσης και άλλα. Συνολικά στην προεδρία της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα, θα υπηρετούν 440 άτομα, μετακλητοί από άλλες δημόσιες υπηρεςίες, αλλά και εξειδικειμένοι επιστήμονες με ειδικές συμβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή