Κυρ. Μητσοτάκης: Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς

Κυρ. Μητσοτάκης: Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες καθώς και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στο Βερολίνο.

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον κ. Τσίπρα που έσπευσε να σηκώσει αυτό το θέμα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε κάνει στη Βουλή, με άμεση ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από την διπλωματική μου σύμβουλο, την κ Σουρανή», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας να ενημερώνει κανέναν στην αντιπολίτευση και σίγουρα όχι εμένα για το τι συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν όταν βρέθηκαν οι δυο τους για σχεδόν δύο ώρες», πρόσθεσε.

Επισήμανε, μάλιστα, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι με δίκια μας υπαιτιότητα, γι αυτό και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα».

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι απαιτεί «αίσθημα ευθύνης» από τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς, όπως είπε, σε αυτές τις συζητήσεις λέγονται πράγματα «που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω».

Τέλος, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει το «ελάχιστο πνεύμα συνεννόησης και κατανόησης» έτσι ώστε να μοιράζεται ο πρωθυπουργός με «άνεση και ασφάλεια πληροφορίες αυτού του είδους» και αυτό, όπως είπε, «απαιτεί από την αντιπολίτευση και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται λίγο πιο υπεύθυνα στη διαχείριση αυτών των θεμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή