Ανατ. Μεσόγειος: Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Γερμανίας για αποκλιμάκωση

Ανατ. Μεσόγειος: Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Γερμανίας για αποκλιμάκωση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη των ΗΠΑ στη γερμανική πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και την αισιοδοξία του ότι αυτή θα έχει αποτέλεσμα εξέφρασε στον πρόεδρο Αναστασιάδη ο Μάικ Πομπέο κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται παράλληλα προς την κατεύθυνσή της αποκλιμάκωσης, στοχεύοντας στην εξάλειψη των εντάσεων μέσω της αποχώρησης των τουρκικών ερευνητικών από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Τηλεφωνική διπλωματία

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι προς επίτευξη του στόχου αυτού, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά δύο φορές με τον Ταγίπ Ερντογάν και μία φορά με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στη DW o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η Κύπρος αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο και ιδιαίτερα τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας σε σχέση με την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και την προσέγγισή τους σε σχέση με το ενδεχόμενο διάνοιξης της πόλης των Βαρωσίων. 

Ανησυχία για τα ρωσικά πλοία 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές του δηλώσεις ο Μάικ Πομπέο ανέδειξε ως έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και επεσήμανε το δικαίωμα της Κύπρου και της Ελλάδας να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους. Υπέδειξε ότι οι όποιες διαφορές, μπορούν να λυθούν διά της διπλωματικής οδού και υπενθύμισε πως η Λευκωσία έχει δεσμευθεί πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα πάντως εξέφρασε δημόσια την ανησυχία των ΗΠΑ για τον ελλιμενισμό στην Κύπρο ρωσικών πλοίων που επιχειρούν στην Συρία αναφέροντας με νόημα πως δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Κάλεσε επίσης την Κύπρο να λάβει μέτρα που θα τερματίζουν το ξέπλυμα ρωσικού χρήματος στην επικράτεια της. 

Ενοχλημένος ο Ακιντζί 

Πρέπει να σημειωθεί πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επικαλούμενος τον περιορισμένο χρόνο της επίσκεψής του. Το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τον Τ/κ ηγέτη, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη. Έκανε λόγο για σοβαρό λάθος του Μάικ Πομπέο σημειώνοντας πως τα προβλήματα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν με μονομερείς συναντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή