ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλή ρητορική από την Αγκυρα

dipli-ritoriki-apo-tin-agkyra-561077734

Μια ημέρα μετά την επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου, φτάνουν από την Αγκυρα με αποδέκτη τόσο την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε. διπλά μηνύματα πιθανώς και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Χθες, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφακ, ανέφερε πως η απόφαση για την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Τουρκία και τη μη ανανέωση της Navtex, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αποδίδει την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στη συντήρηση του σεισμογραφικού σκάφους και όχι σε βήμα αποκλιμάκωσης. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι διαδικασία ρουτίνας σε όλες του τις έρευνες, να επιστρέφει στο λιμάνι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα για συντήρηση και αλλαγή προσωπικού και πως αργότερα θα συνεχίσει τις εργασίες του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας στο κανάλι NTV δήλωσε ότι «το Ορούτς Ρέις επέστρεψε για λόγους ρουτίνας και συντήρησης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι είναι καλό βήμα, η Ελληνίδα Πρόεδρος είπε πως είναι υποχώρηση. Ας μας ρωτούσαν και θα λέγαμε ότι επέστρεψε για συντήρηση. Μάλλον μιλούν στο κοινό τους. Η Ελλάδα τώρα μπορεί να πει πως δεν ισχύει ο χάρτης της Σεβίλλης, η Ελλάδα λειτουργεί με κόμπλεξ μιας μικρής χώρας. Θετικές οι δηλώσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, όσο η Ελλάδα δεν σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και όσο δεν αφήνει στην άκρη τον χάρτη της Σεβίλλης και τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για το Καστελλόριζο και τα νησιά η ένταση θα εξακολουθήσει να υπάρχει».

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η χώρα του είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι δεν περιμένει οι ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, να προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία.

«Η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στην διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα. Είναι εφικτή η ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της».