ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Η Ελλάδα επιδιώκει πάντοτε τον διάλογο και τη συνεργασία

ptd-i-ellada-epidiokei-pantote-ton-dialogo-kai-ti-synergasia-561079777

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν αλλά επιδιώκει πάντοτε τον διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, διεμήνυσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «είναι γνωστές οι διαχρονικές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας. Σχέσεις συνεργασίας που επισφραγίστηκαν με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ».

«Μιας συμφωνίας που αποδεικνύει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο χωρών μας, αλλά και την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονό ότι η συμφωνία αυτή «χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ως πρόσχημα για την πρόκληση πρωτοφανούς έντασης στην περιοχή με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων και την αποφυγή διαλόγου με την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απειλεί κανέναν αλλά επιδιώκει πάντοτε τον διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μεσόγειο», κατέληξε η ΠτΔ.

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι καθώς «και την ευχή του» να συναντηθεί με την κ. Σαλελλαροπούλου σύντομα στην Αίγυπτο.

Ο κ. Σούκρι τόνισε τις πολύ καλές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. «Αυτές είναι ιστορικές σχέσεις, χιλιάδες χρόνια. Σχέσεις που ενισχύθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια σε πολλούς τομείς, στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, λόγω της πολύ καλής θέλησης που διαθέτουν οι ηγεσίες των δυο χωρών». 

«Εμείς προσβλέπουμε ότι αυτές οι σχέσεις συμβάλουν στην επικράτηση της ειρήνης και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα σε όλη την περιοχή», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και έστειλε μήνυμα ότι η Αίγυπτος στέκεται δίπλα στην Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία.

«Εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μετά την κλιμάκωση που γίνεται από την άλλη πλευρά, κάτι το οποίο επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη γενικά την περιοχή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία μας, η συμβολή μας και οι επαφές μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, θα βοηθήσουν να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή αλλά και να είμαστε ένα τείχος απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση της άλλης πλευράς», σημείωσε χαρακτηριστικά.