Μισέλ από τη Λέσβο: Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Μισέλ από τη Λέσβο: Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη και πολύ σύνθετη χαρακτήρισε την κατάσταση στη Λέσβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οπως είπε «είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» και κατέστησε σαφές πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και ότι πρέπει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Κατά την επίσκεψή του στο νέο καταυλισμό στην περιοχή του Καρά Τεπέ ο κ. Μισέλ σημείωσε: «Αισθάνομαι προσωπικά συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ηταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται εδώ επειδή αρνείται να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης.

Ο κ. Μισέλ θέλησε να εκφράσει την αλληλεγγύη της ΕΕ στους μετανάστες, στους κατοίκους της Λέσβου και σε όλους τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και αφετέρου τη βούληση «να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές».

Οπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως η αξιοπρέπεια του ευρωπαϊκού σχεδίου απαιτεί να συγκεντρωθούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση».

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι νέες, συγκεκριμένες προτάσεις. «Και χρειάζεται να δεσμευτούμε περισσότερο ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Επιπλέον, δήλωσε πεπεισμένος ότι χρειάζεται «να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να βελτιώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας». Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες» και διεμήνυσε εκ νέου πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε επίσης

Εξι συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Μόρια  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή