Η «Νέα Αλλαγή» του ΚΙΝΑΛ με στόχο τον κεντρώο χώρο

Η «Νέα Αλλαγή» του ΚΙΝΑΛ με στόχο τον κεντρώο χώρο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας για «σχέδιο της Νέας Αλλαγής», προσδίδοντας δηλαδή σαφές πολιτικό χρώμα στην ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε χθες στη Θεσσαλονίκη το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, με κύριο άξονα την οικονομία και απορρίπτοντας, με πολλαπλές αναφορές, τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη ως πυρήνα της μελλοντικής στρατηγικής πορείας της χώρας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό σε μια ευρεία ατζέντα ζητημάτων, από τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό έως και την πανδημία, διατηρώντας ωστόσο στο επίκεντρο το οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Αναφορές στο ΠΑΣΟΚ

Πέρα από αυτή καθαυτή την αποτύπωση των θέσεων της Χαρ. Τρικούπη, οι αναφορές της κ. Γεννηματά –και στο ΠΑΣΟΚ– είχαν και έκδηλο ιδεολογικό περιεχόμενο, αντικατοπτρίζοντας και τις στοχεύσεις της παράταξης: τόσο με το βλέμμα προς τα δεξιά, κάνοντας λόγο για «μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές» από την κυβέρνηση, όσο και προς τα αριστερά, μιλώντας για «κατάρρευση του αφηγήματος του Αλ. Τσίπρα να εκφράσει τον πόλο έναντι στη συντήρηση». Οι παραπάνω αποστροφές αλλά και οι αναφορές της σε «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» και «προοδευτική διέξοδο» είχαν, εν ολίγοις, σαφή αποδέκτη τον κεντροαριστερό και κεντρώο χώρο, στον οποίο το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να αυξήσει τη δυναμική του, με την ίδια να κάνει λόγο για «τέλος του τεχνητού διπολισμού» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, άλλωστε, μεγάλο κομμάτι της κριτικής της κ. Γεννηματά προς την κυβέρνηση αλλά και των θέσεων που παρουσιάστηκαν είχαν στο επίκεντρό τους πεδία με κοινωνικό υπόβαθρο, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στάθηκε ιδιαίτερα στο, κατά τη Χαρ. Τρικούπη, «βαθιά συντηρητικό πρόσημο» της έκθεσης Πισσαρίδη, μιλώντας για πορεία προς μοντέλο φθηνής, ελαστικής και απαξιωμένης εργασίας και απουσία πρόνοιας για τη φτώχεια. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι «πουθενά στις προτάσεις της επιτροπής δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα δημόσια νοσοκομεία και τις υποδομές τους», προτάσσοντας εκ νέου το ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που, όπως είπε, «έχτισε το ΠΑΣΟΚ και εμείς μπορούμε να το αναγεννήσουμε».

Η κ. Γεννηματά, τέλος, έθεσε ως βασική προϋπόθεση για επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης την οριστική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. και για το 2021, ζητώντας «κατάργηση των δυσβάστακτων πρωτογενών πλεονασμάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Συνέδεσε δε μια τέτοια εξέλιξη με απελευθέρωση πόρων που, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα διάθεσης τουλάχιστον του 1% του ΑΕΠ, για πολλά χρόνια, προς τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη των ελληνικών αμυντικών βιο-μηχανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή