Η στάση της Αγκυρας κρίνει τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Η στάση της Αγκυρας κρίνει τις μελλοντικές σχέσεις με την Ε.Ε.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον τερματισμό «όλων των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» έθεσε εκ νέου Ευρωπαίος αξιωματούχος ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου για τη μελλοντική σχέση της με την Ε.Ε. «Βλέπουμε μείωση της έντασης με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις», αλλά «αρνητικές εξελίξεις» στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος αν δεν σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», τόνισε.

Το ζήτημα των κυρώσεων στην Αγκυρα «ενδεχομένως να συζητηθεί τη Δευτέρα», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Ο στόχος δεν είναι η τιμωρία, αλλά η αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας». Προς το παρόν, όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμα η ελπίδα ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει στάση χωρίς την προσφυγή στο «ακραίο μέτρο» των κυρώσεων. Αλλά, υπενθυμίζοντας ότι «βρεθήκαμε πολύ κοντά σε εξελίξεις που θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, επέμεινε ότι οι επόμενες κινήσεις της Αγκυρας είναι αυτές που θα κρίνουν «αν θα οδηγηθούμε σε ευθεία σύγκρουση ή σε διάλογο και πρωτοβουλίες οικοδόμησης γεφυρών» μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε μία σειρά από «οντότητες του ιδιωτικού τομέα» για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη – και ότι μεταξύ αυτών θα είναι και μία τουρκική εταιρεία. Η συζήτηση για τις κυρώσεις, όπως ανέφερε, διήρκεσε δύο μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τεθούν σε ασφαλές νομικό έδαφος. Η στάση της Αγκυρας στη Λιβύη, πάντως, πρόσθεσε, είναι «κάπως καλύτερη» σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ο Ζοσέπ Μπορέλ στο ΣΕΥ θα συζητήσει επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών επιλογές για εμπλοκή της Ε.Ε. στην υλοποίησης μιας πιο μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, βάσει της σχετικής πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, τη Δευτέρα θα ληφθεί η απόφαση για την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Αγκίλα Σάλεχ, προέδρου του λιβυκού Κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ. Ο κ. Σάλεχ συμφώνησε τον περασμένο μήνα σε κατάπαυση του πυρός με την (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φαγέζ αλ-Σαράζ.

Τέλος, σχετικά με τη Λευκορωσία, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι συνεχίζονταν χθες οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER II) για το εύρος των κυρώσεων (είπε μάλιστα ότι πλέον 40 αξιωματούχοι του καθεστώτος είναι στο κάδρο). Εως το απόγευμα χθες, πάντως, δεν διαφαινόταν κάμψη των αντιστάσεων της Λευκωσίας στο ζήτημα της διασύνδεσης της όποιας απόφασης για τη Λευκορωσία με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή