Συνεργασία με Ε.Ε. για τη νέα δομή στη Λέσβο

Συνεργασία με Ε.Ε. για τη νέα δομή στη Λέσβο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ τηλεδιασκέψεων συνεχίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επίκεντρο τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το προσφυγικό. Χθες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι τρόποι επιχειρησιακής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στη νέα μόνιμη δομή που θα δημιουργηθεί στη Λέσβο.

O πρωθυπουργός, μάλιστα, παρουσίασε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης βίντεο από τη δομή που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες στον Καρά Τεπέ, αντιπαραβάλλοντάς την με την κατάσταση που παρέλαβε στη Μόρια. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός παρουσίασε υλοποιημένο αυτό που είχε προαναγγείλει κατά τη συνάντησή του πριν από λίγες μέρες με τον κ. Μισέλ, όταν είχε δηλώσει πως «η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν» και η κυβέρνηση προχωρά πλέον στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή. 

Τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια λειτούργησαν άλλωστε σαν καμπανάκι για την κυβέρνηση, ώστε αφενός να λυθούν προβλήματα, αφετέρου να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη. «Μπορεί αυτή τη σκοτεινή στιγμή να τη διαδεχθεί μια φωτεινή εμπειρία», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Μισέλ. Η άποψη, ωστόσο, που επικρατεί στο Μαξίμου είναι πως για να υπάρξει αυτή η φωτεινή εμπειρία, πρέπει να επιτευχθεί ευρωπαϊκή ενεργοποίηση. Η Αθήνα επιμένει να τονίζει – όπως συμβαίνει και με τα ελληνοτουρκικά– πως το προσφυγικό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. 

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση για δημιουργία κλειστού κέντρου στη Μυτιλήνη, κάτι που δεν προχώρησε τους προηγούμενους μήνες λόγω αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, τόσο των αιρετών όσο και των κατοίκων. Πλέον δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, καθώς γίνεται όλο και πιο αντιληπτό πως μία τέτοια απόφαση είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση που οδήγησε στα γεγονότα της Μόριας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η επικοινωνία με τους αιρετούς της τοπικής κοινωνίας έχει βελτιωθεί.

Την ανάγκη φύλαξης των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πλέον και στις Βρυξέλλες. Αυτό δείχνει η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενίσχυση μέσω συνοριοφυλάκων για τη βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων, ενώ παράλληλα θα ενδυναμωθεί και η υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου και θα υποστηριχθεί η ανάπτυξη επιπλέον προσωπικού. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης 12,8 εκατομμύρια ευρώ για επιπλέον χρηματοδότηση στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για πρόσθετους συνοριοφύλακες που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στα νότια εξωτερικά σύνορά της.

Τέλος, μείζον θέμα δημιουργήθηκε χθες, με την εικόνα του Γιώργου Κουμουτσάκου να μεταλαμβάνει δίχως μέτρα προστασίας και να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, στέλνοντας λάθος μήνυμα σε μία κρίσιμη συγκυρία. Ο αν. υπουργός απάντησε μέσω Τwitter λέγοντας πως λυπάται «που μια αυθόρμητη ειλικρινής επιθυμία και ανάγκη την ημέρα των γενεθλίων μου, δημοσιοποιήθηκε ερήμην μου, δημιούργησε θέμα». Ο κ. Κουμουτσάκος προσέθεσε πως δεν ενθαρρύνει οποιονδήποτε σε αυτήν τη στάση αλλά «αντίθετα, προτρέπω όλους να τηρήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή