ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διυπουργική ομάδα για το μεταναστευτικό: «Αγκάθι» η ισορροπία ευθύνης και αλληλεγγύης

diypoyrgiki-omada-gia-to-metanasteytiko-agkathi-i-isorropia-eythynis-kai-allileggyis-561093061

Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης των κρατών μελών, τονίστηκε από τη διυπουργική ομάδα εργασίας για το συντονισμό και τη στρατηγική κατά τη διαπραγμάτευση που συνεδρίασε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην πρόταση «προβλέπονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά ευέλικτη και όχι αντίστοιχης δεσμευτικότητας, αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη-μέλη».

Η ομάδα εργασίας χαρακτήρισε ως θετική την πρόβλεψη για έκτακτο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων με υποχρεωτική αλληλεγγύη, ωστόσο «η αλληλεγγύη αυτή αποδυναμώνεται λόγω των σύνθετων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της».

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η προτεινόμενη πολιτική επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης ή καταγωγής χρειάζεται ενίσχυση με ένα σύστημα σαφών κινήτρων και αντικινήτρων προς τις τρίτες χώρες.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τέτοιο που απαιτεί από την Ελλάδα έντονη και επίμονη διαπραγμάτευση για σειρά κρίσιμων για τη χώρα μας θεμάτων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα εργασίας αποτελείται από αρμόδια στελέχη και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ομάδα θα συναντηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.