Τέσσερα επιπλέον «όπλα» για ανάσχεση της πανδημίας

Τέσσερα επιπλέον «όπλα» για ανάσχεση της πανδημίας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το σενάριο ενός τοπικού lockdown στην Αττική κρατημένο βαθιά στο συρτάρι του γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου, ως έσχατο όπλο, αλλά έτοιμος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα την παράλληλη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την κατά το δυνατόν ομαλή συνέχιση της οικονομικής ζωής. Παρά την έντονη φιλολογία ότι εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα, το lockdown είναι μονόδρομος ακόμη και πριν από την παρέλευση του «παραδοσιακού» δεκαπενθημέρου, από την έναρξη της εφαρμογής τους, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι διαφορετικός: Το lockdown δεν πρόκειται να ανακοινωθεί εάν το σύστημα υγείας δεν υφίσταται κίνδυνο να «φτάσει στα όριά του» και αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν είναι ορατό. Αντιθέτως, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, μόνο στην Αττική, όπου και εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται:

α) Η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνον εκεί όπου παρατηρούνται συνθήκες συνωστισμού. 

β) Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας –πλην εξαιρέσεων για συγκεκριμένους λόγους, όπως και την περίοδο του lockdown– μετά τα μεσάνυχτα. Η απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή για κλείσιμο των περιπτέρων και των μίνι μάρκετ μετά τα μεσάνυχτα είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας για περιορισμό της κίνησης μετά τα μεσάνυχτα. Με τη συγκεκριμένη απόφαση εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστούν ριζικά οι συναθροίσεις στις πλατείες, αλλά και το ενδεχόμενο συγκέντρωσης πολλών ατόμων σε οικίες, όσο ο καιρός θα επιδεινώνεται.

γ) Η περαιτέρω μείωση του ωραρίου των χώρων εστίασης – εστιατορίων και μπαρ. Oπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται το μοντέλο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ρολά να «κατεβαίνουν» στις δέκα.

δ) Η καθιέρωση ειδικής ώρας για την προσέλευση άτομων άνω των 65 ετών και μελών ευπαθών ομάδων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η προστασία τους.

Οσον αφορά το lockdown, στην παρούσα φάση οι λόγοι που οδηγούν στην κυβέρνηση να το αποκρούει είναι δύο. Πρώτον, το σύστημα υγείας επιδεικνύει αντοχές. Δεύτερον, γνωρίζει άριστα ότι η μάχη με τον κορωνοϊό θα είναι μακρά και θα εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση της από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά. Ως εκ τούτου, δεν θέλει να σπαταλήσει από τώρα ένα κρίσιμο «όπλο», καθώς είναι προφανές πως για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους η χώρα δεν είναι δυνατόν να βρεθεί σε ένα καθεστώς διαδοχικών lockdowns μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η συγκεκριμένη προσέγγιση οδήγησε και στο μήνυμα του πρωθυπουργού, μέσω διαγγέλματος, την περασμένη Πέμπτη πως «το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα». Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να «κάψει» τα σενάρια για γενικευμένο lockdown στην Αττική, αλλά και να απαντήσει στις φήμες ότι τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα έχουν φθάσει στο «κόκκινο». 

Επειδή, ωστόσο, ο ιός είναι ένας αχαρτογράφητος αντίπαλος, στην κυβέρνηση έχουν υπολογίσει το οικονομικό κόστος στην περίπτωση που χρειαστεί ένα νέο, έστω διαφορετικού τύπου, lockdown, όπως φάνηκε από όσα δήλωσε (ΣΚΑΪ) εντός της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown διαβεβαίωσε, συμπληρώνοντας πως από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει.

Στο κέντρο της Αθήνας

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για το κέντρο της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Εκεί δεν αποκλείεται να δούμε επιπλέον μέτρα, καθώς στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ξενοδοχεία καραντίνας με υγειονομική παρακολούθηση που αφορά ασυμπτωματικούς φορείς, ειδική ενημέρωση ευάλωτων ομάδων αλλά και ενημέρωση μεταναστών στη γλώσσα τους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, προσανατολίζεται στην εφαρμογή του κρίσιμου τρίπτυχου: μάσκες και τήρηση αποστάσεων, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα όπου χρειάζεται και ενίσχυση του συστήματος υγείας το οποίο αναμένεται να υποστεί μεγάλη πίεση το επόμενο διάστημα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου αποκρούει, πάντως, και τη ρητορική της αντιπολίτευσης περί ανετοιμότητας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως ήδη το ΕΣΥ αύξησε τις κλίνες εντατικής θεραπείας που σήμερα είναι πάνω από 900 και αναμένεται να φτάσουν τις 1.200 τα επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα παρά την επιδείνωση της υγειονομικής εικόνας εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» όσον αφορά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, θυμίζοντας πως τον Ιούλιο του 2019 το Εθνικό Σύστημα Υγείας διέθετε 565 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή