ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κομίζει στην Ελλάδα ο Μάικ Πομπέο

ti-komizei-stin-ellada-o-maik-pompeo-561095806

Σαφές μήνυμα στήριξης στο σχήμα «3+1», δηλαδή στη συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ συν ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνει από ελληνικό έδαφος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Την ίδια ώρα, ως ένδειξη εξάντλησης της υπομονής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ερμηνεύουν την εν εξελίξει επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου οι βρετανικοί «Times».  Η νέα δήλωση Ερντογάν και ο ρόλος της Σούδας με φόντο τη βάση του Ιντσιρλίκ.

Η κοινή δήλωση

Ενδεικτική του παραπάνω μηνύματος από την αμερικανική πλευρά ήταν, άλλωστε, και η κοινή δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Σε αυτή Αθήνα και Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, «Ελλάδα και ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος “3+1″». Εκφράζεται ακόμη αμοιβαία πρόθεση περαιτέρω  ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης άμυνας και ασφάλειας.

Οι βάσεις

Πάντως, σε σημερινό τους δημοσίευμα οι βρετανικοί Times, υποστηρίζουν πως η επίσκεψη Πομπέο εκλαμβάνεται ως ένδειξη της φθίνουσας υπομονής των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο και θέλουν να τιμωρήσουν.

Γίνεται δε λόγος για διερεύνηση προτάσεων περί μετεγκατάστασης στη Σούδα κρίσιμου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την τουρκική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει η «Κ», αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται στον κατάλογο των χωρών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μονάδες ή στοιχεία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης του αποτυπώματος από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, το σενάριο στάθμευσης ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία με βάση την MDCA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ, παραμένει ενεργό.

Το μήνυμα Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σήμερα, παράλληλα δηλαδή με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη χώρα μας, σε νέες δηλώσεις, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία αποτελεί «ιδιοκτήτη και όχι μουσαφίρη» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας και της δικαιοσύνης, αντί των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, συμπλήρωσε πως «δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Διαβάστε επίσης: 

Το σχέδιο Ατσεσον για το Καστελλόριζο