Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Μάικ Πομπέο

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε ο Μάικ Πομπέο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μετά το μεσημέρι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  Μάικ Πομπέο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Σούζαν, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη και μέλη της συνοδείας του.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο. Κατά την ξενάγηση του, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσσαλονικιών Εβραίων μαθητών της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο που αναγράφονται τα ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, καθώς και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια Εβραίους νεκρούς του Ολοκαυτώματος. Κατά την παραμονή τους στην αίθουσα, τήρησαν ενός λεπτού σιγή, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ παρέμεινε για περίπου είκοσι λεπτά και αποχώρησε λίγο πριν από τις τέσσερεις το απόγευμα. Στην υποδοχή του κ. Πομπέο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της ΙΚΘ Λάριο Σεφιχά, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του μουσείου Νίνο Σαλτιέλ και ο διευθυντής του μουσείου Βίκτωρας Ναρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή