«Η δημοκρατία είναι ένα ηθικό πρότζεκτ»

«Η δημοκρατία είναι ένα ηθικό πρότζεκτ»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αναστοχαστούμε τη δημοκρατία και όσα αυτή συμβολίζει μας προτρέπει το φετινό Athens Democracy Forum, που λόγω πανδημίας πραγματοποιείται σε συνεργασία πάντοτε με τους The New York Times, διαδικτυακά, με έδρα ωστόσο την Αθήνα. «Οι συνθήκες της πανδημίας άγγιξαν κάθε γωνιά της γης και κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς υποδηλώνει η ετυμολογία της λέξης πανδημία, που προκύπτει από το “παν” και “δήμος”», ανέφερε εισαγωγικά ο πρόεδρος του Φόρουμ, Αχιλλέας Τσάλτας, καλωσορίζοντας το διαδικτυακό κοινό στη φετινή συνάντηση υπό τον τίτλο «The New Abnormal: Reimaging Democracy» και δίνοντας τη σκυτάλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τους σύγχρονους εχθρούς της δημοκρατίας κατονόμασε η κ. Σακελλαροπούλου: τις ψευδείς ειδήσεις, τις θεωρίες συνωμοσίας, τη δημαγωγία, τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και την κοινωνική απάθεια, την πενιχρή συμμετοχή στις εκλογές και την ακραία φτώχεια. Για να οριοθετήσουμε εκ νέου τη δημοκρατία, πρέπει να τη στηρίξουμε στον ορθό λόγο, στον ανθρωπισμό και στην επιστήμη, υπενθύμισε η Πρόεδρος. Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες να διάγουν έναν βίο με αξιοπρέπεια και να ανακτήσουν τον έλεγχο στο πεπρωμένο τους. «Η δημοκρατία είναι ένα ηθικό πρότζεκτ που διδάσκει τον σεβασμό στους άλλους αλλά και στον νόμο», υπενθύμισε η κ. Σακελλαροπούλου, «η δημοκρατία προϋποθέτει την αμοιβαία ανοχή, την επίλυση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο, όπως μας διδάσκει χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση». Για την ατομική ελευθερία, προϋπόθεση για τη θεμελίωση της δημοκρατίας, η Πρόεδρος μας παρέπεμψε στον Αλμπέρ Καμύ. «Στο τέλος της ημέρας η ελευθερία δεν είναι παρά μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι». 

«Κύριε πρόεδρε, καλησπέρα από την Αθήνα, σας αναγνωρίζουμε ως έναν πρωταθλητή της δημοκρατίας […] από νεαρή ηλικία ηγηθήκατε της αντίστασης έναντι ενός αυταρχικού καθεστώτος στη Βραζιλία, εξοριστήκατε αλλά δεν πάψατε να εργάζεστε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε στο κοινό το φετινό τιμώμενο με το βραβείο της αθηναϊκής Δημοκρατίας πρόσωπο, τον Fernando Henrique Cardoso, πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, από το 1995 έως το 2002, και διακεκριμένο καθηγητή κοινωνιολογίας. Το ακαδημαϊκό του έργο ενέπνευσε πολλές γενιές κοινωνικών επιστημόνων στη Λατινική Αμερική, ενώ ως πρόεδρος της Βραζιλίας κατόρθωσε να καταπολεμήσει τον αναλφαβητισμό στη χώρα του. «Μας διδάξατε όχι μόνον να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με ό,τι ακούμε αλλά να κάνουμε και ένα βήμα πίσω, να ακούμε», προσέθεσε ο κ. Μπακογιάννης. «Γνωρίζω ότι έχετε λάβει πολλά βραβεία, σήμερα η Αθήνα αναγνωρίζει τη συμβολή σας στη δημοκρατία», τόνισε από το βήμα στη «Μεγάλη Βρεταννία» ο δήμαρχος Αθηναίων. «Στη Λατινική Αμερική παλέψαμε σκληρά για να μεταβούμε από δικτατορικά καθεστώτα στη δημοκρατία», σχολίασε από τη Βραζιλία ο πρώην πρόεδρος, που εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το βραβείο. «Η ελευθερία είναι πραγματικά όπως ο αέρας που αναπνέουμε, αντιλαμβανόμαστε την αξία της, όταν μας τη στερούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή