Εύφλεκτο μέτωπο οι καταλήψεις

Εύφλεκτο μέτωπο οι καταλήψεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη στήριξη στις μαθητικές καταλήψεις παρέχει δημοσίως και επισήμως πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» και ενισχύοντας τις σφοδρές επικρίσεις της κυβέρνησης περί πολιτικής υποκίνησης μιας εκ του νόμου παράνομης πρακτικής, ενόσω η ίδια αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να κρατήσει τα σχολεία ανοικτά εν μέσω κορωνοϊού.

Ενδεικτική της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του κόμματος, η οποία χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις της μαθητικής κοινότητας «δίκαιες», επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτές στην κυβέρνηση, που άνοιξε –όπως διατείνεται– τα σχολεία με «σοβαρότατες αστοχίες, λάθη και ελλείψεις» και δεν διασφάλισε τις απαιτούμενες υγειονομικές συνθήκες έναντι της πανδημίας. Κατήγγειλε μάλιστα την κυβέρνηση για αυταρχισμό, σημειώνοντας ότι «το μαθητικό κίνημα αγωνίζεται για ανοικτά και ασφαλή σχολεία – όχι στη συκοφάντηση των αγώνων».

Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Κουμουνδούρου και άλλα αριστερά κόμματα ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην εκπαίδευση με στόχο τη διαμόρφωση μιας ψευδούς εικόνας κοινωνικής αναταραχής. «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαστικά και επί της αρχής, είναι υπέρ των καταλήψεων. Καθ’ όσον απέκτησαν αρχηγό και πρωθυπουργό μέσα από τις καταλήψεις», σχολίασε δηκτικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως ακόμη και στην «πλούσια» Ελβετία, με χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη.

«Βεβαίως και τις στηρίζουμε εφόσον είναι δημοκρατικές οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί», παραδεχόταν λίγη ώρα αργότερα στο ίδιο μέσο, για τις καταλήψεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, εν μέσω πυρών του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κυρανάκη, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αναμφισβήτητα ο «υποκινητής», δυναμιτίζοντας μια δύσκολη σχολική χρονιά.

Στην επιχείρηση πειθούς περί του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα προστασίας των μαθητών από την COVID-19 και δικαιολογημένης αγανάκτησης μαθητών, ενεργοποιήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. «Δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι αυτό που υποκινεί αυτή τη στιγμή την αναστάτωση στα σχολεία είναι η δική της ανοργανωσιά;», ανέφερε στον Alpha 9.89, χαρακτηρίζοντας άστοχη και επιπόλαιη την απόφαση της υπουργού Παιδείας για αναπλήρωση των χαμένων από καταλήψεις διδακτικών ωρών τις αργίες.

Τη γραμμή «Ναι στις καταλήψεις» επιβεβαίωσε και ο Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ) από τη Βουλή, κατηγορώντας ως πολιτικό και ηθικό αυτουργό των καταλήψεων την κυβέρνηση. «Δεν είναι στο μυαλό των μαθητών όπλα διεκδίκησης. Είναι μέσο αυτοπροστασίας τους», ισχυρίστηκε.

Με αιχμές περί στράτευσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντίληψη καταδυνάστευσης της πλειονότητας των μαθητών, απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα είχαμε μια συνομολόγηση, μια πολιτική υιοθεσία των κινητοποιήσεων που γίνονται στα σχολεία. Με ρητό, σαφή τρόπο, ο κ. Ραγκούσης δικαίωσε αυτού του τύπου την επιβολή της μειοψηφίας πάνω στην πλειονότητα των παιδιών, τα οποία θέλουν να διδαχθούν και σήμερα εμποδίζονται».

Στην πολιτική σύγκρουση πήρε μέρος και το ΚΚΕ, αποδίδοντας δίκιο στους συμμετέχοντες στις καταλήψεις και εξαπολύοντας επίθεση στην υπουργό Παιδείας, για υποκριτικό «πόνο» για τα ανοικτά σχολεία και απόπειρα εκβιασμού των μαθητών, ενώ «δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων». Ως «εκβιαστικά» ερμήνευσαν τα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή