Μ. Βαρβιτσιώτης: Να απέχουν όλοι από δράσεις που μπορούν να διαταράξουν την ασφάλεια

Μ. Βαρβιτσιώτης: Να απέχουν όλοι από δράσεις που μπορούν να διαταράξουν την ασφάλεια

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε ένα ασταθές περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να είναι αντικείμενο προστασίας, όταν η απειλή του πολέμου είναι στην πόρτα μας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Athens Democracy Forum, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία του του την Τετάρτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης -αφού υπενθύμισε τις επιπτώσεις του Λοιμού των Αθηνών πριν 2.500 χρόνια- επισήμανε ότι κάθε πανδημία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει στο επίκεντρο των εργασιών της την προστασία αυτών των θεμελιωδών αξιών σε καιρό πανδημίας. «Η λύση στο πρόβλημα αυτό δεν είναι να επιστρέψουμε σε αυταρχικά μοντέλα, αλλά να προχωρήσουμε σε μια πιο λειτουργική μορφή δημοκρατίας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι σε αυτές τις θεμελιώδεις αξίες περιλαμβάνεται επίσης η προάσπιση της σταθερότητας και της ασφάλειας, κάτι που γνωρίζουν καλά οι λαοί της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ακόμη περισσότερο η Ελλάδα. «Συνεπώς, πρέπει όλοι οι παίκτες του διεθνούς συστήματος να απέχουν από δράσεις που μπορούν να διαταράξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο από την Τουρκία  τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και στη χρήση στρατιωτικών μέσων για την αλλαγή του status quo που επιχειρεί.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στη «Διακήρυξη των Αθηνών», την οποία η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να υιοθετηθεί με την ολοκλήρωσή της από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Χαρακτήρισε τη Διακήρυξη ως μια πολιτική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, ένα νομικό κείμενο αναφοράς, μια πραγματική κοινότητα γνώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή