Ξένος Τύπος: Η Ευρώπη προειδοποιεί την Τουρκία

Ξένος Τύπος: Η Ευρώπη προειδοποιεί την Τουρκία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, αναφέρονται δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο, ότι είναι επιθυμητή μια «θετική και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και ότι αυτό θα ήταν σε μεγάλο βαθμό και προς το συμφέρον της Άγκυρας».

Τόνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο «θα λειτουργήσει μόνο εάν οι προκλήσεις και οι πιέσεις σταματήσουν».

Στο ζήτημα των κυρώσεων αναφέρεται και δημοσίευμα του BBC, στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι μετά τη Σύνοδο, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο και να προβούν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στην ανάρτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στο Twitter, στην οποία υπογραμμίζει ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει μια σαφή απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν εξακολουθήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η Ε.Ε. προσφέρει στην Τουρκία την ευκαιρία για στενότερες σχέσεις στο εμπόριο και σε άλλους τομείς αλλά, παράλληλα, εμμένει στην απειλή κυρώσεων εάν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν οδηγηθούν σε αποκλιμάκωση.

Τέλος, σύμφωνα με τη DW, οι ηγέτες της Ε.Ε. επισήμαναν ότι αν η Άγκυρα συνεχίσει τις προσπάθειες τερματισμού των προκλητικών ενεργειών, το μπλοκ έχει «συμφωνήσει να προωθήσει μια θετική πολιτική ατζέντα Ε.Ε. – Τουρκίας».

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι έχουν στηρίξει την υιοθέτηση μιας διττής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει κίνητρα αλλά και αποτρεπτικά.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC και Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή