«Επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες»

«Επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο μέλλον» για την Ελλάδα και την Ευρώπη σκιαγράφησε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο 4ο συνέδριο του Economist για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Αρχικά αναφέρθηκε στη Διακήρυξη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών και στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνθέτουν και συμπυκνώνουν φιλόδοξες διακηρύξεις αρχών. Επικέντρωσε στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία «αποτελεί ένα συνολικό σχέδιο για να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, χάρη στη σχεδίαση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία θα δώσει ώθηση στην οικονομία μέσω της πράσινης τεχνολογίας, θα δημιουργήσει βιώσιμη βιομηχανία και μεταφορές και θα μειώσει τη μόλυνση».

Πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού Next Generation EU, ύψους 750 δισ., θα καλυφθεί μέσω πράσινων ομολόγων και σχεδόν το ένα τρίτο της χρηματοδότησης θα επενδυθεί σε προγράμματα που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι με την προσήλωση στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών στόχων, «η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί ως πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο και θα μπορούσε έτσι, χάρη σε από κοινού δράση με χώρες-κλειδιά, να συντελέσει στην αποκατάσταση του πολυμερούς συστήματος, το οποίο έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα τον τελευταίο καιρό».

Η κ. Σακελλαροπούλου εστίασε στη σημασία των παραπάνω σχεδίων για την περιοχή της Μεσογείου που υφίσταται σημαντικές περιβαλλοντικές πιέσεις, οι οποίες καθιστούν πιθανά ορισμένα αρνητικά σενάρια, όπως είναι οι ξηρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ερημοποίηση. «Ολοι στην Ελλάδα υπήρξαμε πρόσφατα μάρτυρες καταστροφικών τυφώνων οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν έντονα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι καθοριστική συνεπώς για την ευημερία μας, αν όχι για την επιβίωσή μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι ένα ζήτημα κομβικό για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων. «Η εξάλειψη της φτώχειας είναι ο μεγαλεπήβολος στόχος που έχει θέσει η Ατζέντα 2030 – δεν είναι τυχαίο ότι έχει ορισθεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης. Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε κανείς να μη “μείνει πίσω”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή