Με μία φωνή κατά του φασισμού η αντιπολίτευση

Με μία φωνή κατά του φασισμού η αντιπολίτευση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ενότητας στον διαρκή «πόλεμο» ενάντια στον φασισμό, στη μισαλλοδοξία και στη βία, ώστε οι οπαδοί τους να τεθούν διά παντός στο περιθώριο, εξέπεμψαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε ταύτιση με το παλλαϊκό περί δικαίου αίσθημα για την παραδειγματική τιμωρία των μελών του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, έδωσαν προσωπικά το «παρών» χθες έξω από το εφετείο, χαιρετίζοντας την ιστορική καταδικαστική απόφαση ως «νίκη της δημοκρατίας» και του κράτους δικαίου.

Το εμβληματικό σύνθημα «Δεν ήταν ποτέ αθώοι» επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους «δεν έσκυψαν» και αγωνίστηκαν για τη στοιχειοθέτηση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, μετά τον «σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» όπου την έστειλε ο λαός, ενώ έκανε ειδική μνεία στη Μάγδα Φύσσα.

Προσκλητήριο ενότητας και αδιάκοπου αγώνα για την οριστική αντιμετώπιση των «νεοναζί», απηύθυνε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εκφράζοντας βαθιά ικανοποίηση για τη δικαίωση των θυμάτων και της δημοκρατίας. «Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Με τους στίχους του ποιητή Φώντα Λάδη «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον» σχολίασε την ετυμηγορία ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Υπογράμμισε την ανάγκη μηδενικού εφησυχασμού και ζήτησε την επιβολή των ανώτατων ποινών και τη φυλάκιση των «δολοφόνων».

Παρά το κλίμα ομοψυχίας, δεν έλειψαν οι παραφωνίες. «Εύγε» στους δικαστές είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, εξαπολύοντας όμως αιχμές περί απόπειρας κομματικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης από το πολιτικό σύστημα.

Για «τσάκισμα του φασισμού» και ανείπωτη χαρά όλων των δημοκρατών μίλησαν ΜέΡΑ25 και Γιάνης Βαρουφάκης. Ακολούθησαν όμως καταγγελίες για χυδαία φραστική επίθεση στελέχους των ΜΑΤ προσωπικά στον κ. Βαρουφάκη (διερευνώνται οι ισχυρισμοί του, δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης) και αδικαιολόγητη χρήση νερού και χημικών έξω από το εφετείο, από «φιλοναζιστικούς θύλακες» εντός της ΕΛ.ΑΣ. –όπως υποστήριξαν–, ζητώντας την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού. Μομφή για εσκεμμένη διάλυση της συγκέντρωσης απηύθυναν επίσης ΚΚΕ και Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Χρυσοχοΐδη. 

«Σήμερα η δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα», σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμυνόμενος της «περιορισμένης» χρήσης δακρυγόνων μετά την αναποτελεσματική ρίψη νερού για την αντιμετώπιση, όπως είπε, επεισοδίων με 150 μολότοφ και πέτρες από 600 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή