Ν. Παρασκευόπουλος: Σωστό αυτό που λέει ο Στ. Κοντονής, μπορούσε να αλλάξει αργότερα ο Ποινικός Κώδικας

Ν. Παρασκευόπουλος: Σωστό αυτό που λέει ο Στ. Κοντονής, μπορούσε να αλλάξει αργότερα ο Ποινικός Κώδικας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να προωθηθεί για λίγο αργότερα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πως είναι σωστή η σχετική αναφορά του Σταύρου Κοντονή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm Θεσσαλονικης, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι προϊόν 10χρονης επεξεργασίας από νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

«Δεν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και χαρακτήρισε ακαδημαϊκό έργο τον νέο Ποινικό Κώδικα. «Δεν έχει κομματικό πρόσημο με κανέναν τρόπο» συνέχισε.

«Αυτό που λέει ο Στ. Κοντονής, γιατί το περάσαμε, είναι σωστό. Θα μπορούσε αυτό το έργο που ήταν έτοιμο όντως να προωθηθεί λίγο αργότερα» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει».

Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι η ιδιομορφία είναι πως όταν ψηφίζεται ένας κώδικας, ψηφίζεται στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις.

«Με το να έχουμε στο σύνολό του έναν κώδικα θα περάσουν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως έχει ασκήσει κριτική. «Ή ψηφίζεται ή δεν ψηφίζεται ο κώδικας» συνέχισε.

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «θα μπορούσατε όμως να μην τον ψηφίσετε», απάντησε «αυτό ναι, αυτό μπορούσαμε να το κάνουμε» και πρόσθεσε ότι «η τελική ψήφιση ή μη είναι απόφαση του κόμματος». «Το κόμμα πίστευε ότι ο νέος ποινικός κώδικας στο σύνολό του είναι καλύτερος από τον προηγούμενο» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, σε δεύτερη φάση μπορούν να γίνουν διορθώσεις σε μεμονωμένες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα. Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε σε αλλαγές η προηγούμενη κυβέρνηση, απάντησε πως «το ψήφισε και έφυγε», επισημαίνοντας ότι δεν είχε χρόνο για να κάνει διόρθωση, γιατί έληξε η θητεία της.

Αργότερα, σε διευκρινιστική δήλωσή του, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για διαστρέβλωση του μηνύματος στην αναφορά του, τονίζοντας ότι «η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα».

Πολιτική θύελλα μετά τις δηλώσεις Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα

Σημειώνεται ότι οι αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κοντονής ανέφερε οτι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας». Διευκρίνισε πάντως ότι παραμένει μέλος του κόμματος, εξηγώντας ότι παραιτήθηκε από την Κ.Ε. και τα καθοδηγητικά όργανα.

Ερωτηθείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα, σημείωσε ότι διαφωνούσε σε αρκετά σημεία, αν και -όπως συμπλήρωσε- «κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». «Είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως επεσήμανε πως «σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τη χθεσινή απόφαση (σ.σ. για τη Χρυσή Αυγή) και τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει, διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή