ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης με Φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό

mitsotakis-me-fon-nter-laien-gia-metanasteytiko-561109732

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση –που πραγματοποιήθηκε τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό– μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία κατέληξε σε κοινή δήλωση των δύο. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ’ αρχάς για το μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό να θέτει το θέμα δίκαιου επιμερισμού μεταξύ των χωρών, ώστε να μη δέχονται την πίεση οι χώρες πρώτης γραμμής. 

Αμφότεροι συμφώνησαν πως τους τελευταίους εννέα μήνες έχει γίνει σοβαρή δουλειά για την αντιμετώπιση του υπέρμετρου αριθμού φιλοξενουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, αναγνώρισαν ωστόσο πως χρειάζονται ακόμα περισσότερα «ώστε να διασφαλιστεί η προστασία αυτών που βρίσκονται στα νησιά και να υπάρξει μέριμνα για τις επιπτώσεις στις τοπικές 
κοινωνίες». 

Η συζήτηση θα γίνει επί τη βάσει του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί πως μεριμνά επαρκώς για τις πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της πρώτης γραμμής.

Στην Ανατ. Μεσόγειο

Από τη συζήτηση δεν μπορούσε να απουσιάζει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της νέας τουρκικής πρόκλησης, με την κ. Φον ντερ Λάιεν να δεσμεύεται πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

Για τον συντονισμό άλλωστε των δράσεων στο θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. 

Οσον αφορά την ευρύτερη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου. 

Ειλικρινής διάλογος

Κοινή συνισταμένη είναι ότι η Αγκυρα οφείλει να συνεχίσει σε σταθερά βήματα αποκλιμάκωσης ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή. Και κυρίως οφείλει να προχωρήσει σε ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.