Η ιστορική απόφαση και η ώρα των ποινών

Η ιστορική απόφαση και η ώρα των ποινών

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ιστορική για τη δημοκρατία, την κοινωνία και το κράτος δικαίου απόφαση του δικαστηρίου, που κήρυξε ενόχους για βαριά αδικήματα τον σκληρό πολιτικό πυρήνα μελών της Χ.Α., αλλά και τους δράστες των εγκληματικών της δράσεων, ανοίγει πλέον η πόρτα του Κορυδαλλού, καθώς οι εξελίξεις της δίκης παραπέμπουν σε βαριές ποινές για ορισμένους, ενώ κάποιοι θα πάνε και στη φυλακή.

Η απόφαση για την εγκληματική δράση της Χ.Α. είναι βέβαιον ότι θα καταγραφεί ως σημαίνουσα στα πολιτικά και δικαστικά χρονικά, καθώς κήρυξε ενόχους την ηγεσία του πολιτικού ναζιστικού μορφώματος, δίδοντας τη χαριστική βολή στη Χ.Α., η οποία πολιτικά έχει πλέον εξανεμιστεί, πρωτίστως και λόγω του ποινικού εγχειρήματος για την αντιμετώπιση της εγκληματικής της δράσης.

Το δικαστήριο, το οποίο ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη την έκδοση της ιστορικής απόφασης του, μετά δίκη που κράτησε 5,5 χρόνια, κατέληξε σε απόφαση ενοχής για το σύνολο σχεδόν των κατηγορουμένων (68 συνολικά) καθώς ελάχιστοι αθωώθηκαν, ενώ για τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. η δικαστική κρίση υπήρξε καταπέλτης. Για την ηγεσία της Χ.Α., Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη και λοιπούς επώνυμους πρώην βουλευτές, συνολικά επτά, το δικαστήριο επεφύλαξε την πιο βαριά ενοχή, καθώς τους κήρυξε ενόχους για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για άλλα πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη του κόμματος η δικαστική κρίση ήταν επίσης βαριά, κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Είναι σίγουρα η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ναζιστικού τύπου πολιτικός φορέας, με δικαστική απόφαση, κρίνεται εγκληματική οργάνωση και τα στελέχη του τιμωρούνται για τις εγκληματικές τους δράσεις.

Βεβαίως το δικαστήριο υπήρξε καταπέλτης και για τα εγκλήματα των στελεχών της Χ.Α., τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη βίαιη επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες, την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και δεκάδες άλλες.

Η πολιτική σημασία της δικαστικής απόφασης αυτονότητα είναι τεράστια για τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, την αίσθηση δημοκρατικότητας της κοινωνίας, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι μία απόφαση που μπορεί να συγκριθεί σε επίπεδο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος με εκείνη του 1975 για τους πρωταίτιους του απριλιανού πραξικοπήματος.

Πέραν όμως της πολιτικής σημασίας της, η δικαστική κρίση υπήρξε βαρύνουσα, και γιατί επιβεβαίωσε και δικαίωσε την επιλογή που ελήφθη το 2013 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου για ποινική αντιμέτωπιση των ναζιστικών δράσεων. Η δικαστική απόφαση, που κήρυξε εγκληματική οργάνωση τον πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., όμως, επιβεβαίωσε και την ορθότητα των δικαστικών επιλογών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που σε δύσκολους καιρούς, όταν η Χ.Α. είχε 18 βουλευτές στη Βουλή και 400.000 ψηφοφόρους τόλμησε να ασκήσει τη δίωξη για εγκληματική οργάνωση, ανοίγοντας την πόρτα για τις συλλήψεις των πολιτικών στελεχών του κόμματος με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Σημασία επίσης έχει το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου που απέδωσε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης στον πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., υπήρξε ομόφωνη, καθώς πέραν της εμβληματικής προέδρου της δίκης Μαρίας Λεπενιώτη, την απόφαση στήριξαν οι δικαστές Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου. Το ομόφωνο της απόφασης καθιστά τη δικαστική κρίση στέρεη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αποκτά μεγαλύτερη αξία –πολιτική και ποινική– από το γεγονός, ότι η εισαγγελέας της δίκης Αδαμαντία Οικονόμου στην πρότασή της υπήρξε απαλλακτική για όλα τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. (ηγετικό πυρήνα και λοιπούς), μιας και το σκεπτικό της ήταν πως δεν στέκει το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Η στάση της εισαγγελέως

Μάλιστα αίσθηση έχει προκαλέσει η στάση της εισαγγελέως, η οποία, κατά την ανάπτυξη των θέσεων των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους, προέβη σε δήλωση μέσα στο δικαστήριο, τονίζοντας πως «παραμένει πιστή στην πρότασή της περί απαλλαγής».

Πάντως, μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί ενοχής και με τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον ο νόμος (νέος Ποινικός Κώδικας) από τα πολιτικά στελέχη, εκείνοι που κινδυνεύουν να πάνε φυλακή, αν δεν τους δοθεί αναστολή, είναι οι επτά οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Και αυτό διότι γι’ αυτούς ο νόμος προβλέπει ποινές από πέντε ώς δεκαπέντε χρόνια, ενώ για τους υπόλοιπους, που κρίθηκαν ένοχοι μόνον για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αν δεν έχουν κι άλλα αδικήματα, που πολλοί έχουν, οι ποινές είναι από ένα χρόνο έως πέντε.

Με τα δεδομένα του νόμου που ισχύει, όλα δείχνουν πως εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά που είναι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και η ποινή του θα είναι ισόβια, αλλά και κάποιοι ακόμη συνεργοί του, και πολιτικά στελέχη θα περάσουν την πόρτα της φυλακής.

Το σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή κάποια από τα ηγετικά πολιτικά στελέχη της Χ.Α., ή και άλλοι, υπήρξε η αιτία για την τόσο σκληρή μάχη που έδωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Δεν είναι τυχαίο πως για τα ελαφρυντικά το δικαστήριο ανάλωσε δύο ημέρες, ενώ η εισαγγελική πρόταση άλλαξε και έγινε τελικά ευνοϊκότερη για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η μάχη για τις αναστολές

Σκληρότερη αναμένεται αύριο Δευτέρα, οπότε και η δίκη θα συνεχιστεί, να είναι η μάχη που θα δοθεί από τους δικηγόρους προκειμένου να επιτύχουν για κάποιους αναστολή στην ποινή ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της φυλακής. Στο πεδίο των αναστολών στις ποινές, όπως είναι φυσικό, οι συνήγοροι υπεράσπισης των ηγετικών στελεχών της Χ.Α. «θα τα δώσουν όλα». Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται η τελική απόφαση του δικαστηρίου για ποινές και για το ποιοι θα φυλακιστούν να εκδοθεί τελικά ή αργά το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και από πολιτικής και από ποινικής πλευράς. Αλλωστε, η κρίση των δικαστών για την ενοχή των κατηγορουμένων έχει δρομολογήσει το πλαίσιο της επικείμενης απόφασης. Εν αναμονή λοιπόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή