Καταδίκη από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι για τη νέα τουρκική Navtex

Καταδίκη από Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι για τη νέα τουρκική Navtex

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ομόφωνη ήταν η καταδίκη της νέας τουρκικής πρόκλησης στην Ανατολική Μεσόγειο από τα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας. Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, χαρακτήρισε «λυπηρή» τη νέα τουρκική Navtex, τονίζοντας ότι «υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη… αυξάνει τις εντάσεις» και πρέπει να ακυρωθεί. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα εξετάσει το ζήτημα, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, παρά τη νέα κίνηση κλιμάκωσης, θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η χθεσινή Navtex, πάντως, «δεν βοήθησε σε αυτό», είπε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημέρωσε το Συμβούλιο «σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελλορίζου». Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας τόνισε στους ομολόγους ότι ο «κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή» (Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος) είναι η Τουρκία, που «ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Εντονη είναι η ενόχληση του Βερολίνου για τη νέα εξόρμηση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε η Μέρκελ στη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών και στην απόκρουση του αιτήματος για επιβολή νέων κυρώσεων στην Αγκυρα. Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Χ. Μάας θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Λευκωσία αλλά όχι και στην Αγκυρα, όπως προγραμματιζόταν.

Στο τακτικό briefing των δημοσιογράφων, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε την πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή» ένα «λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μη συνετό βήμα». «Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπ. Εξωτερικών δήλωσε: «Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ε.Ε. και σε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ενωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή