Κύπρος: Ντόμινο εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις Al Jazeera

Κύπρος: Ντόμινο εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις Al Jazeera

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τη σκιά των αποκαλύψεων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, το οποίο παρουσιάζει τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον μέχρι χθες βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη έτοιμους να παρέχουν «πλήρη» στήριξη σε επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν, συγκλήθηκε εκτάκτως χθες στη Λευκωσία το υπουργικό συμβούλιο και αποφάσισε συνοπτικά την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.

Hταν μία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι τον περασμένο Αύγουστο, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αποκαλύψεις του Al Jazeera, αλλά εγκαταλείφθηκε. Οι αποκαλύψεις όμως δεν έδιναν πλέον άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση όχι μόνο για να σταματήσει τον θόρυβο στο εσωτερικό, αλλά κυρίως για να αποφύγει τη λήψη νομικών μέτρων από την Κομισιόν εναντίον της Κύπρου.

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Κομισιόν να σημειώνει πως υψηλού επιπέδου αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Oπως σημειώθηκε, η Κομισιόν εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα συστήματα υπηκοότητας επενδυτών με τις κυπριακές αρχές και σημείωσε πως επί του παρόντος η απόφαση των κυπριακών αρχών δεν είναι τελική και ότι αναμένει τα μέτρα που θα ληφθούν. Η κυβέρνηση θα φέρει νέες προτάσεις που θα αντικαταστήσουν το πρόγραμμα επενδύσεων, ωστόσο επί του παρόντος κρατά κλειστά χαρτιά. Αυτές τις εναλλακτικές αναμένει να δει η Κομισιόν, όπως επίσης και το αν από σήμερα έως και την 1η Νοεμβρίου που θα καταργηθεί το πρόγραμμα, θα προχωρήσει το κράτος σε έγκριση σωρείας αιτήσεων.

Στο εσωτερικό, προκαλεί τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις η δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ. Hδη, ο κλοιός στενεύει σημαντικά γύρω από τον Δημήτρη Συλλούρη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι) να ζητούν την παραίτησή του. Ο ίδιος πάντως από σήμερα προεδρεύει της Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε θα απέχει από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει από το ταξίδι του. Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πάντως πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής θα υποβάλει την παραίτησή του. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει να αναλάβει ο γηραιότερος που είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.​​​​​​ 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει μιλήσει επί του παρόντος με τον πρόεδρο της Βουλής για τις αποκαλύψεις. Ο ΔΗΣΥ, ο οποίος είχε στηρίξει τον Δημήτρη Συλλούρη, δεν έχει θέσει θέμα παραίτησης, κάνοντας λόγο για αμφιβόλου προθέσεων έρευνα. 

Αναταράξεις προκλήθηκαν και στο ΑΚΕΛ, καθώς η εμπλοκή του Χριστάκη Τζιοβάνη προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τη βάση του κόμματος. Ο κ. Τζιοβάνης πρόλαβε τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου, που συνήλθε χθες, υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή Αμμοχώστου και από τα όργανα του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή