ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Washington Examiner: Αναγκαία η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

washington-examiner-anagkaia-i-epivoli-kyroseon-stin-toyrkia-561116227

Η επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική ΑΟΖ, καταδεικνύει την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ο Τομ Ρόγκαν σε άρθρο γνώμης του Washington Examiner.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εμφανές ότι ο Ερντογάν προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ με τη συμπεριφορά του, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας – που αποτελεί και σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ -, θέτει σε κίνδυνο τη βασική αρχή επί της οποίας βασίζεται η περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας, εκείνη του απαραβίαστου του ευρωπαϊκού εδάφους.

Με την απόφασή του να στείλει πίσω το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προβαίνει σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθιστώντας την επιβολή κυρώσεων μονόδρομο, καθώς οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα τον αφήσει να πιστεύει ότι μπορεί να κουρελιάζει την ασφάλεια της Ευρώπης, ατιμώρητος, αναφέρει ο Ρόγκαν. 

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, αν δεν υπάρξει αντίδραση από την Ευρώπη, τότε και άλλοι -όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν- θα θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, υπονομεύοντας τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Με βλέψεις για τη δημιουργία μίας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας που θα εδράζεται στο σουνιτικό ισλαμικό λαϊκισμό, ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται τη δημόσια καθυπόταξη των ανταγωνιστών του ως κληρονομία για την υστεροφημία του, ενώ η Ελλάδα, την οποία μισούν οι εθνικιστές, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη έλξη σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί ο αρθρογράφος. 

Ο Ερντογάν, μέχρι τώρα, έχει χρησιμοποιήσει το πρόσχημα της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης μόνο για να κάνει την Ελλάδα και την Ε.Ε. να εμφανισθούν ως απελπισμένοι για ένα συμβιβασμό και αδύναμοι, επισημαίνει ο Ρόγκαν, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί ο Τούρκος πρόεδρος να πετύχει σε αυτό τον ελιγμό.

Ο Ρόγκαν υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να επιβάλλει κυρώσεις στον Ερντογάν, ενώ θα πρέπει να λάβει ανοιχτά και τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτό.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν στρατηγικής σημασίας συμφέρον να διατηρήσουν τη συμμαχία τους με την Τουρκία, αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ευρωπαϊκής ασφάλειας ούτε μπορεί να γίνει με τη θυσία ενός άλλου συμμάχου των ΗΠΑ, την Ελλάδα, υπογραμμίζει.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Ρόγκαν, παρότι υπάρχουν θέματα διχογνωμίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., θα πρέπει να διατηρηθεί η θαλάσσια σταθερότητα στη Μεσόγειο, όπως με την Κίνα και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τέλος, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι στον Τούρκο πρόεδρο θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και αν προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, τότε οι ΗΠΑ και οι Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να κλιμακώσουν άμεσα.