Το «επιχείρημα» της Τουρκίας για το επεισόδιο με Δένδια: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

Το «επιχείρημα» της Τουρκίας για το επεισόδιο με Δένδια: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πτήση χωρίς το προβλεπόμενο σχέδιο κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στο περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, «είχε δοθεί άδεια στην πτήση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για το Ιράκ, ωστόσο μετά τη βλάβη του αεροσκάφους στη Βαγδάτη η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε ένα δεύτερο αεροσκάφος το οποίο είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό».

«Η είδηση ότι το αεροσκάφος του κ. Δένδια κρατήθηκε πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο μας είναι καθοδηγούμενη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ακσόι. 

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και το σύστημα Eurocontrol το επιβεβαιώνει. Όταν έφθασε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ζητήθηκε άμεσα το σχέδιο πτήσης από τις Ιρακινές αρχές και μόλις παραδόθηκε το αεροσκάφος συνέχισε με ασφάλεια την πορεία του».

«Φυσικά κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να πετά χωρίς να έχει καταθέσει σχέδιο πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση η ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήταν βασικό μας μέλημα», κατέληξε ο Ακσόι.

Νωρίτερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε δοθεί εντολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η τουρκική πλευρά απέδιδε αρχικά το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν το διάβημα.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Η Τουρκία κράτησε για 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος με τον Ν. Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία κράτησε επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια στο πλαίσιο του ταξιδιού του στο Ιράκ.

«Παιχνίδια» της Άγκυρας με πλωτό γεωτρύπανο

Στο μεταξύ, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα φαίνεται πως δυναμιτίζει το κλίμα, με το «πέρασμα» ενός πλωτού γεωτρύπανου από την περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή