Προεκλογικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα από τον Τζο Μπάιντεν

Προεκλογικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα από τον Τζο Μπάιντεν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προθέσεις του Μπάιντεν έναντι της ελληνοτουρκικής κρίσης και εν γένει της Ελλάδας αποκαλύπτει κείμενο της προεκλογικής καμπάνιας του που αναφέρεται στα ελληνικά ζητήματα. «Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Στην ανακοίνωση που έχει τίτλο «Το όραμα του Τζο Μπάιντεν για τους Ελληνοαμερικανούς και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας» γίνεται αναλυτική αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς του Αμερικανού τέως αντιπροέδρου με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ περιγράφεται το τι έχει κάνει ήδη ο Τζο Μπάιντεν για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά το παρελθόν. «Καθ’ όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Τζο Μπάιντεν έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια ανάμειξη σε σημαντικά θέματα για τους Ελληνοαμερικανούς και υποστήριξη της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για πολλές δεκαετίες έχει εργαστεί προσωπικά με τους Ελληνες ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας», αναφέρεται.

Ειδικότερα για τα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα σημειώνεται πως «ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό», «θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στη δράση που έχει ήδη αναπτύξει κατά το παρελθόν. «Ως αντιπρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε να προτρέψει την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», επισημαίνεται, ενώ τονίζεται πως «έχει από καιρό αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και έχει υποστηρίξει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα». Υπενθυμίζεται δε πως το 2014 επισκέφθηκε το νησί όντας ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια και ηγήθηκε της διπλωματικής εμπλοκής του Λευκού Οίκου στο Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή