Ανάληψη πρωτοβουλιών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανάληψη πρωτοβουλιών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στριμωγμένη θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι η κυβέρνηση στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μην κρύβει την πρόθεσή του να βάζει συνεχώς νέα θέματα στο τραπέζι, τουλάχιστον μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Μετά τον χάρτη που παρουσίασε η Αγκυρα, στον οποίο η περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο, αλλά και την απειλή το «Γιαβούζ» να ξαναβγεί για γεωτρήσεις, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε μια σειρά από ερωτήματα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι το “Ορούτς Ρέις” έκανε χθες έρευνα εντός των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα Καστελλόριζου; Αν ναι, θα έχει ενδιαφέρον να μας εξηγήσει και ποια θα είναι η αντίδρασή της», επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «αποτροπή δεν κάνουμε, κυρώσεις δεν παίρνουμε, επέκταση χωρικών υδάτων δε σκεφτόμαστε καν. Αρα τι; Το παρακολουθούμε από μακριά, αλλά με εθνική υπερηφάνεια, γιατί φτιάχνουμε τείχος στον Εβρο…»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στην υπεύθυνη στάση που έχει κρατήσει έως τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση στη συνεχιζόμενη κρίση με την Τουρκία, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει προτεραιότητα στις διπλωματικές κινήσεις (επέκταση χωρικών υδάτων, κυρώσεις) και όχι σε κινήσεις που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο. Υπενθυμίζουν πως σε σχέση με το περιστατικό του 2018 και την παρέμβαση του «Νικηφόρος Φωκάς» τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Δεν βάζω εκεί τον πήχυ, διότι γνωρίζω ότι άλλες ήταν οι συνθήκες τότε, άλλες είναι τώρα… Δεν τηρώ την ανεύθυνη στάση να λέω “πηγαίνετε να εμπλακείτε σε μια πολεμική επιχείρηση”», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Real FM.

Ως πλήγμα για την επανένωση της Κύπρου περιγράφουν και στον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, στις «εκλογές» του ψευδοκράτους. Από την Κουμουνδούρου είναι σε συνεχή επαφή με το ΑΚΕΛ εξετάζοντας ακόμα και τώρα το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, με τον πρόεδρο να αναφέρει σε μήνυμά του: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η προσήλωσή μας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για επανένωση του νησιού».

Σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, από το ΚΚΕ επισημαίνουν πως «η κυβερνητική θέση που καθόρισε ως κόκκινη γραμμή τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων είναι προβληματική, γιατί αφήνει περιθώρια και δίνει άλλοθι στις επικίνδυνες κινήσεις του “Ορούτς Ρέις”, ιδίως πλησίον του Καστελλόριζου, ενώ τα μεγάλα λόγια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νότια και ανατολικά της Κρήτης, όχι μόνο δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή».

Κριτική εκ των έσω σε Τσίπρα για 12 ν.μ.

Οι «πονοκέφαλοι» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν και στην Κουμουνδούρου προκάλεσε έκπληξη το άρθρο του Σωτήρη Βαλντέν στην ΕΦ.ΣΥΝ. στο οποίο το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα –με αφορμή την πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια– ότι η τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «ανεύθυνη και δημαγωγική». Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο και τη χρυσή τομή που βρήκαν όλα τα μέλη για τη στάση του κόμματος φαίνεται πως παραφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο κ. Βαλντέν δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο όργανο. Στελέχη της Γέφυρας, πάντως, με τα οποία επικοινώνησε η «Κ», κράτησαν διακριτές αποστάσεις και από το περιεχόμενο, αλλά κυρίως από το ύφος της συγκεκριμένης παρέμβασης του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης. Την ίδια ώρα, ο Θανάσης Καρτερός με άρθρο του στην «Αυγή» δεν άφησε αναπάντητες τις αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «τα αρχηγικά κόμματα ανήκουν στα αζήτητα της Ιστορίας». «Εννοείται ότι κανένας Κούδας, Γιούτσος ή Δομάζος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε χωρίς την ομάδα. Ορθόν. Και κανένας ΠΑΟΚ όμως, Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς αυτές τις χαρισματικές προσωπικότητες… Συμπέρασμα: Να προσέχουμε για να έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή