Πυρά ΚΙΝΑΛ κατά Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά

Πυρά ΚΙΝΑΛ κατά Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική της κλιμάκωσης της κριτικής από το Κίνημα Αλλαγής στο μέτωπο των εθνικών ζητημάτων, ήταν η χθεσινή παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, που εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά των κυβερνητικών χειρισμών, στη νέα φάση της ελληνοτουρκικής έντασης που σηματοδοτεί η επανέξοδος του «Ορούτς Ρέις».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο (Real FM) για «εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις», κατηγορώντας το Μαξίμου για αμηχανία απέναντι στη «νεοθωμανική στρατηγική» της Αγκυρας, ενώ ανέδειξε για πολλοστή φορά την αρνητική στάση του πρωθυπουργού τους περασμένους μήνες ως προς τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε και είναι φανερό γιατί. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου, τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, κατηγορώντας το Μαξίμου για υποτίμηση της κατάστασης, κάτι που, όπως υποστήριξε, αποτυπώθηκε και στη μείωση των αμυντικών δαπανών που προβλεπόταν στον πρώτο κυβερνητικό προϋπολογισμό, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ έγινε τότε το πρώτο κόμμα που καταψήφισε τη σχετική ρύθμιση.

Διευρύνοντας την κριτική της, που κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για τα συνήθη δεδομένα της Χαρ. Τρικούπη στα εθνικά ζητήματα, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης» το αίτημα της Αθήνας για αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας στην παρούσα φάση και αφού, όπως είπε, το «Ορούτς Ρέις» έχει ήδη περάσει από τα 12 ναυτικά μίλια.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «επίσημη αποδοχή της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», καθώς δεν ανακλήθηκε η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη, για «κόκκινη γραμμή στα έξι ναυτικά μίλια». Συνδέοντας, μάλιστα, το παραπάνω με το αμιγώς επιχειρησιακό κομμάτι, επισήμανε πως η Αθήνα απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως «όταν η εντολή στο στράτευμα είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ν.μ., τότε τους δένουν τα χέρια». 

Εν ολίγοις, το σύνολο της τοποθέτησης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ αποτελεί ευθεία κατηγορία κατά της κυβέρνησης πως έχει μετατοπίσει, με «αμυντική» κατεύθυνση, τις κόκκινες γραμμές απέναντι στις τουρκικές ενέργειες.

Τέλος, από την κριτική της κ. Γεννηματά δεν έλειψε και το πεδίο της πανδημίας, κατηγορώντας εκ νέου το Μαξίμου για προχειρότητα και έλλειψη σχεδίου, με αφορμή την ανάκληση της αρχικής απόφασης για εν μέρει επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή