«Μονόλογος αμφισβητήσεων»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκληρή γλώσσα για την Αγκυρα τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το πέρας της χθεσινής τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που κατέληξε σε ένα κοινό κείμενο – διακήρυξη των τριών χωρών, το οποίο καταδικάζει ρητώς σε όλα τα επίπεδα την τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας την Τουρκία ανέφερε πως «φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο», συνοδεύοντας όλα αυτά «με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική συχνά, ρητορική».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο εμπάργκο όπλων που πρότεινε η Ελλάδα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας πως η Αθήνα μετατρέπει τη διπλωματία στο δικό της όπλο: «Ζητεί από τα ευρωπαϊκά κράτη να μην πωλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία». Ταυτόχρονα ανέδειξε και τις αποκλειστικές ευθύνες της Τουρκίας για το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, σημειώνοντας πως σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η Αγκυρα είχε δεσμευθεί για την επανέναρξη των συνομιλιών, αντί «για πρόσκληση επαφών δρομολόγησε την πρόκληση των πολεμικών σκαφών» και «αντί του διαλόγου των λύσεων προτίμησε τον μονόλογο των αμφισβητήσεων».

Η Συμμαχία

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως ο πρωθυπουργός ενέταξε την τουρκική παραβατικότητα στο ευρύτερο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως «δημιουργεί προβλήματα στη βορειοατλαντική Συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών». Επί τάπητος, στη συνάντηση των τριών τέθηκε και το θέμα του παράνομου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, με τους τρεις ηγέτες να συμφωνούν πως «βάθυνε τη λιβυκή κρίση». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως η μεταφορά Σύρων μισθοφόρων «διασπείρει τρομοκρατικούς πυρήνες στη Βόρειο Αφρική, απειλώντας την ίδια την ασφάλεια της Ευρώπης», υπονομεύοντας τελικά την κοινή προσπάθεια «που είναι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας από όπου και αν αυτή προέρχεται».

Οι τρεις ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, υπέγραψαν με το πέρας της συνάντησης κοινή διακήρυξη συμφωνώντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο» και «αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά». Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι σημείωσε πως «εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου». Ολα τα παραπάνω επισφραγίστηκαν από την κοινή διακήρυξη των τριών που αναφερόταν στην καταδίκη της παράνομης γεωτρητικής δραστηριότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είχε αναφορές στο Κυπριακό, καθώς και τη σημασία του διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Στο κείμενο υπάρχει ακόμα σαφής καταδίκη για όσα έγιναν στα Βαρώσια. «Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Η.Ε., ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.», αναφέρεται.

Οσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο η κοινή διακήρυξη αναφέρει: «Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο», ενώ καταλήγει καταδικάζοντας «τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή