Ν. Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύει για νυχτερινές μετακινήσεις, χρήση μάσκας

Ν. Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύει για νυχτερινές μετακινήσεις, χρήση μάσκας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου εξειδίκευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα.

Ανακοίνωσε παράλληλα όλες τις αλλαγές στα επίπεδα συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα. 

Δείτε εδώ τον υγειονομικό χάρτη που θα ισχύει από τη Δευτέρα.  

Όσον αφορά τη μετακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4», εξαιρούνται:

  • Δημοσιογράφοι: απαιτείται δημοσιογραφική ταυτότητα (όπως και στο ανοιξιάτικο lockdown) και βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη
  • Ιδιωτικοί υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη 
  • Δημόσιοι υπάλληλοι (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): άδεια κίνησης (apografi.gov.gr)
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες (που εργάζονται κατά τις νυχτερινές ώρες): βεβαίωση κυκλοφορίας (στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη)

Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας:

  • Όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο
  • Οδηγοί αυτοκινήτων είτε μόνοι τους, είτε με επιβάτες συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού
  • Σημειώνεται πως στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι δοξολογίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να προσέχουν στις μετακινήσεις τους το επόμενο πενθήμερο.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως 290 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 197 στη Θεσσαλονίκη, 35 στις Σέρρες και 25 στη Λάρισα.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης «3» και «4» και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Στόχος είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού, ενώ σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης». 

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τα καταστήματα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας θα παραμείνουν ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: 841 νέα κρούσματα, δέκα θάνατοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή