ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Μηταράκης σε Σκουρλέτη: Χτυπάμε τους διακινητές

Μηταράκης σε Σκουρλέτη: Χτυπάμε τους διακινητές

Να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ρεπορτάζ της αγγλόφωνης έκδοσης του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο Λιμενικό και Frontex προβαίνουν σε επαναπροωθήσεις (pushback) μεταναστευτικών ροών, κάλεσε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. 

«Αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015», απάντησε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της «με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». 

Ακολουθεί η αποστροφή του υπουργού Μετανάστευσης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιτυχημένη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φυλάσσει τα ελληνικά σύνορα από τον Μάρτιο του 2020, έχει δημιουργήσει μία τεράστια οικονομική καταστροφή στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Η Ελλάδα υπολογίζει ότι έχασαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ αυτοί που εμπορεύονται την ανθρώπινο πόνο. Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα. Με άρθρα τα οποία αναφέρουν την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή της πληροφόρησης. Το συγκεκριμένο όμως που λέτε, υπερβαίνει και αυτό. Ακόμα και η Frontex είναι μαζί μας στις επαναπροωθήσεις.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της, τα φυλάσσει με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και νοιώθω ότι αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015. Αυτό διαβάζω στην παρέμβασή σας; Θέλετε η χώρα μας να μην φυλάσσει τα σύνορά της; Θέλετε να μπούνε πάλι 1.000.000 άνθρωποι στη χώρα μας; Αυτό προτείνετε; Δεν είστε περήφανοι που η χώρα φυλάσσει τα σύνορά της; Εγώ είμαι περήφανος που το ελληνικό Λιμενικό φέτος έχει σώσει δεκάδες ζωές στο Αιγαίο, φέτος έχουμε τους λιγότερους θανάτους ποτέ στη χώρα μας και σας λέω ξεκάθαρα: Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και παρακαλώ μην αναπαράγουμε προπαγάνδα άλλων κρατών μέσα σε αυτή την αίθουσα.

Σας ευχαριστώ».