Τριμερής συνεργασία, αντίδοτο σε προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας

Τριμερής συνεργασία, αντίδοτο σε προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες εμβάθυνσης μιας ήδη εκτεταμένης τριμερούς σχέσης προκειμένου να μετεξελιχθεί σε στρατηγική συνεργασία εξέτασαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κ. Νίκος Δένδιας, Γκάμπι Ασκενάζι και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν χθες για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η σχέση, υπό το φως των νέων εξελίξεων, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Στο προχθεσινό διμερές τετ α τετ που είχαν οι κ. Δένδιας και Ασκενάζι αποτέλεσε κοινό τόπο η διαπίστωση πως πρέπει να βρεθεί ένας «έξυπνος τρόπος» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, επίσης, στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, όπου το Ισραήλ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αποκτήσει θέση που δεν είχε στο παρελθόν στην Ελλάδα.

Χθες, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σαφέστατα στην τριμερή ως ενός είδους «αντίδοτο στις αναθεωρητικές τάσεις της Αγκυρας». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευθεί στον 21ο επί τη βάσει των κοινών κατανοήσεων». Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως οι τρεις χώρες δημιουργούν «μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «δυστυχώς η συνάντησή μας γίνεται υπό το βάρος νέων παράνομων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας».

Ο κ. Ασκενάζι από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενώ αναφερόμενος στην τριμερή επισήμανε ότι σκοπός της είναι «να συνεχίσουμε τη σταθερότητα και την αμυντική μας συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής μας». Ο κ. Ασκενάζι υπογράμμισε ότι «μέσω μιας δημιουργικής διπλωματίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους στην περιοχή μας». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης στις οποίες προχωρεί η χώρα του με το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), κάνοντας λόγο για «θετικό άνεμο οικονομικής ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή». Ο κ. Ασκενάζι απηύθυνε πρόσκληση προς την Παλαιστινιακή Αρχή να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία «για να μπορέσει κι εκείνη να ενταχθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες, πηγαίνοντας τον λαό της σε καλύτερες ημέρες και καλύτερες στιγμές ειρήνης και σταθερότητας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης από τη δική του πλευρά υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά θετικών δεδομένων και δράσεων που αποσκοπούν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση, αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ». Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε, ακόμη, ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο «υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή