ΒΟΥΛΗ

Κόντρα Γεωργιάδη – Σκουρλέτη για την κρίση του κορωνοϊού

Κόντρα Γεωργιάδη – Σκουρλέτη για την κρίση του κορωνοϊού

Η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη και του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με τη Ρωσία και το Κουβέιτ για συνεργασία στο τομέα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της βιομηχανικής συνεργασίας.

Αναλυτικότερα, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικά μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις μικρότερες επιπτώσεις από την κρίση. «Αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς» επεσήμανε και χαρακτήρισε όσα είχαν λεχθεί από την αντιπολίτευση ως «μίζερη κριτική» και «μικροψυχία». 

Επίσης, απέρριψε τις αιτιάσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη ότι δεν γίνονται δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό και δεν παίρνονται μέτρα στήριξης της οικονομίας.

«Κάνουμε 10.000 δωρεάν τεστ την ημέρα εδώ και πολλούς μήνες. Πριν λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τηρουμένων των αναλογιών η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Και αυτό δεν πρέπει να είναι παράγοντας μιζέριας και μικροψυχίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Συνολικά μέχρι σήμερα δόθηκαν 11 δισ. ευρώ στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας που δόθηκε ποτέ και είναι η απάντηση της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Τα μέτρα έχουν θετική επίδραση. Η Eurostat είπε ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη επίπτωση από την κρίση της πανδημίας γιατί όλα τα μέτρα διατηρούν τις θέσεις εργασίας. Άρα, δώσαμε ρευστότητα στην αγορά και διασφαλίσαμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η ελληνική οικονομία αντέχει καλύτερα από ότι πίστευαν όλοι. Έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια, που ούτε στον ύπνο μας θα βλέπαμε πριν ένα χρόνο γιατί οι αγορές εκτίμησαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια εθνική μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα σήμερα και συμπλήρωσε «γιατί αν δεν αποφύγουμε το lockdown η ζημιά θα είναι θεμελιώδης». 

Και συνέχισε: «Άρα όσοι ενδιαφέρονται να μην χαθούν θέσεις εργασίας, όποιος αγαπά αυθεντικά τη χώρα δεν κάνει εξυπνάδες. Γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η ισχύς της χώρας μας. Και όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα είναι προδότες».

«Η Ελλάδα παίρνει δύσκολα, αντιδημοφιλή αλλά απαραίτητα μέτρα, για να αποφύγει το lockdown. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα διατηρηθεί η καλή μας θέση. Αν ο καθένας αντιμετωπίσει επικοινωνιακά, με συνομωσιολογίες το θέμα, ότι και να κάνει η κυβέρνηση και όσα μέτρα και να πάρει θα φτάσουμε σε μέτρα που θα βλάψουν τη χώρα. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να τηρούμε όλοι τα μέτρα για να ξεπεράσουμε το μείζον αυτό θέμα. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καλπάζουνε» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ ενώ δεν δείχνει τα αντανακλαστικά που έδειξαν άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που τα παρέχουν εντελώς δωρεάν».

Επανέφερε, δε, την πρόταση του κόμματος του για κρατική κάλυψη κατά 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή που θα στήριζε  οικονομία, σταμάτησε από τις τράπεζες.

«Τι γίνεται τελικά; Θα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και την ίδια ώρα θεωρούμε πως με το να δίνουμε δύο εκατομμύρια ευρώ -πέρα από τα 20 εκατομμύρια ευρώ- στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί; Αυτή είναι η πρόθεση σας; Μια εικονική πραγματικότητα ενός εικονικά αγγελικά πλασμένου κόσμου; Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν επιτρέπεται να βαδίζετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Έντονη η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης στις κατηγορίες για τη λίστα Πέτσα

Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε, επίσης, τις κατηγορίες για επιχορήγηση των Μ.Μ.Ε. «Όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Eurostat, οι διεθνείς αγορές, που δίνουν συγχαρητήρια στη χώρα μας για το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας και αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες, αγοράζονται από τη λίστα Πέτσα;» είπε εμφατικά.

Κυρώθηκαν 5 μνημόνια συνεργασίας με Ρωσία και Κουβέιτ

Υπέρ της Συμφωνίας με τη Ρωσία για συνεργασία στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Υπέρ της κύρωσης του μνημονίου για συνεργασία Ελλάδος-Κουβέιτ στο τομέα της βιομηχανικής συνεργασίας ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση καταψήφισαν και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Επίσης, από την Ολομέλεια κυρώθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία τρεις συνεργασίες της Ελλάδος στον αθλητικό τομέα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι:

– Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Αρχής Πρόνοιας Νεολαίας και Άθλησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

– Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κράτους του Κατάρ και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.

– Κύρωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.