ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ελλάδα, μια χώρα σε ρυθμό κρίσης

ellada-mia-chora-se-rythmo-krisis0

Ως «χώρα σε ρυθμό κρίσης» περιγράφει την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενη στις πολλές κρίσιμες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να ηχογραφήσει το τηλεοπτικό του μήνυμα για τα νέα μέτρα εγκλεισμού, όταν οι τοίχοι του Μεγάρου Μαξίμου ταρακουνήθηκαν. Σεισμός! Η επόμενη έκτακτη ανάγκη. Σαν μην έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλές κρίσιμες καταστάσεις ο 52χρονος πρωθυπουργός: Την πανδημία Covid-19, τις εντάσεις με την Τουρκία, το χάος στα προσφυγικά καταλύματα. Ο Μητσοτάκης αγωνίζεται σε πολλά μέτωπα», αναφέρει η Handelsblatt. Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι και στην Ελλάδα τα κρούσματα αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό. «Χάρη στους αυστηρούς περιορισμούς στις επαφές και σε έναν καταπληκτικά πειθαρχημένο στην πλειονότητά του λαό, η Ελλάδα σε πρώιμο στάδιο κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης απέσπασε μεγάλη αναγνώριση. Αλλά τώρα όμως οι αριθμοί εκρήγνυνται. Μόνο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περισσότερα νέα κρούσματα από ότι συνολικά τους προηγούμενους 8 μήνες», γράφει η εφημερίδα στο άρθρο, το οποίο αναφέρει και την άλλη παράλληλη κρίση, τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο και την ανάγκη να μεταβεί ο Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο στο νησί.

«Αλλά από την επόμενη, την Κυριακή συσκέφθηκε και πάλι με το επιτελείο του γύρω από άλλα μέτρα στρατηγικής κατά του κορωνοϊού», σημειώνει ο αρθρογράφος. «Το θέμα κυριαρχεί στον καθημερινό ρυθμό εργασίας του, ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης ασχολείται με το θέμα τουλάχιστον 4 με 5 ώρες καθημερινά»… Αλλά δεν είναι μόνο η πανδημία που ασκεί πιέσεις. Είναι και η συνεχώς κλιμακούμενη διαμάχη με τη γειτονική Τουρκία, που σπάει τα νεύρα των ανθρώπων. Οι Έλληνες, που την προηγούμενη δεκαετία υπέστησαν την πιο βαθιά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της μεταπολεμικής τους ιστορίας, εμφανίζονται εξαντλημένοι».

με πληροφορίες από Deutsche Welle