H εκθετική αύξηση κρουσμάτων επέβαλε μέτρα

H εκθετική αύξηση κρουσμάτων επέβαλε μέτρα

h-εκθετική-αύξηση-κρουσμάτων-επέβαλε-μ-561146263

Τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση για πανελλαδικό «λουκέτο» τριών εβδομάδων εξήγησε, χθες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. 

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε απόλυτα, είχαμε μια εκθετική αύξηση. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και αρχίσαμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας», είπε πρωθυπουργός, εξηγώντας πως αν δεν λαμβάνονταν τώρα μέτρα, το σύστημα υγείας το επόμενο διάστημα θα πιεζόταν σε δραματικό βαθμό. 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως το προηγούμενο διάστημα «τα ενδιάμεσα μέτρα που είχαμε πάρει, είχαν αποδώσει» και «οι νοσηλείες ήταν απολύτως διαχειρίσιμες», αλλά τις τελευταίες εβδομάδες κάτι άλλαξε. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να πάει η χώρα σε δεύτερο lockdown, παρά το γεγονός πως η προσπάθεια που γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα», υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων, εκφράζοντας την άποψη πως οι τρεις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε να υπάρξει κάμψη των κρουσμάτων.  

Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο που μπαίνει η χώρα σε καραντίνα κρίθηκε απαραίτητο για έναν ακόμη λόγο: για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ώστε να κινηθεί η αγορά. Αυτό ωστόσο θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, σίγουρα μεγαλύτερη από το καλοκαίρι. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας και στο κατά πόσον αντέχει η οικονομία και αν υπάρχει πρόβλεψη για τρίτο lockdown την επόμενη χρονιά. 

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αυτό που προέχει είναι να επανέλθουμε «σε μία πιο λελογισμένη κανονικότητα», αυτή «τη φορά πιο σοφοί σε σχέση με το πώς αντιμετωπίσαμε την επαναφορά στην κανονικότητα μετά το πρώτο κύμα». Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι να «επανέλθουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα» αλλά «με κανόνες» και όχι όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή άλλωστε ήταν και η αυτοκριτική που έκανε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τα κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση. Περάσαμε είπε σε «μία φάση γενικής ανεμελιάς, σε ένα βαθμό ενδεχομένως και δικαιολογημένη, ανακούφισης, νομίζαμε ότι τα είχαμε αφήσει πίσω μας». 

Ευρωπαϊκά κεφάλαια  

Οσον αφορά τις αντοχές της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ανά πάσα στιγμή η χώρα έχει πυρομαχικά. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθεί να στηρίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δίνει πρόσβαση σε πρόσθετη ρευστότητα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η χώρα έχει δανειστεί 16 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, «τα οποία μας επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να κάνουμε αυτή την πολιτική στήριξη της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και κυρίως των μισθωτών και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας». Πρόσθεσε δε, πως εάν χρειαστεί να κινητοποιηθούν και περισσότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια, διότι τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη είναι χειρότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, «είμαι σίγουρος ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αυτό θα το κάνουν».

Προσλήψεις και παράταση θητείας γιατρών

Αμεσες προσλήψεις 300 μόνιμων γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείες, παράταση για έξι μήνες της θητείας γιατρών που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους, απασχόληση ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι και επίταξη ακόμα και ολόκληρων ιδιωτικών νοσοκομείων για τις ανάγκες του ΕΣΥ, είναι οι τέσσερις παρεμβάσεις στις οποίες προχωράει άμεσα το υπουργείο Υγείας.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Βουλής, με τροπολογία που κατατέθηκε επί σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενισχύονται άμεσα οι ΜΕΘ με 300 εξειδικευμένους γιατρούς. Για τους 200 εξ αυτών οι διαδικασίες ούτως ή άλλως είναι σε εξέλιξη, ενώ οι υπόλοιποι 100 είναι επιλαχόντες. Οι προσλήψεις θα γίνουν αυτόματα με μία απλή έγγραφη δήλωση για ανάληψη καθηκόντων, την οποία θα υποβάλλουν οι γιατροί στον διοικητή του εκάστοτε νοσοκομείου. Επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, θα είναι δυνατή η αναγκαστική διάθεση από τον ιδιωτικό τομέα υγείας όχι μόνο κλινών νοσηλείας (απλών και ειδικών), αλλά και επιμέρους χώρων, παροχών υγείας και ολόκληρων θεραπευτηρίων στο ΕΣΥ. Τη διοικητική εποπτεία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου θα αναλαμβάνει ο διοικητής της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή