Γ. Γεραπετρίτης: Για ποιον λόγο πήγαμε σε lockdown τώρα

Γ. Γεραπετρίτης: Για ποιον λόγο πήγαμε σε lockdown τώρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον λόγο, για τον όποιο η κυβέρνηση αποφάσισε -τη δεδομένη στιγμή- να προχωρήσει σε γενικό lockdown, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104.6, «τις τελευταίες πέντε ημέρες, υπήρξε 30 – 40% αύξηση σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις». «Αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγήσιμο από τους ειδικούς, καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί η πηγή» συμπλήρωσε.

«Πάντοτε, οι ειδικοί έχουν ως βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε έναν αναλυτικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η γενικότερη τάση ήταν ότι ο ιός βρισκόταν στη δεύτερη φάση του, χωρίς να υπάρχει εκθετική αύξηση. Η εκθετική αύξηση ήρθε στην Ελλάδα τις τελευταίες 5 – 6 ημέρες, με αποτέλεσμα να πιέσει κι εμάς να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις» εξήγησε.

«Ήταν υψηλό ρίσκο να περιμένουμε την απόδοση των μέτρων»

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, υπήρχαν δύο επιλογές. Η πρώτη ήθελε την κυβέρνηση να περιμένει πότε θα αποδώσουν τα μέτρα. Ωστόσο, ήταν -όπως τη χαρακτήρισε- «υψηλού ρίσκου», διότι θα στηριζόταν σε μία αβέβαιη παραδοχή. 

Η κυβέρνηση, όπως διεκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης, επέλεξε τη δεύτερη επιλογή, δηλαδή το lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και να υπάρξει περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού. 

«Θα παλέψουμε με τον χρόνο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο»

«Το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει. Δούλεψε όπου εφαρμόστηκε και θα παράγει αποτελέσματα» υπογράμμισε.

«Θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε παλεύοντας με το χρόνο μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο», επεσήμανε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για αστοχία των κρατών, αλλά για φαινόμενο σε έξαρση. «Και σε άλλες επιδημίες η δεύτερη φάση είχε πιο βαριά περιστατικά» πρόσθεσε.

Από 1η Δεκεμβρίου η σταδιακή άρση των μέτρων

Αναφορικά με την εορταστική περίοδο, δήλωσε πως η κανονικότητα, όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο, δεν θα υπάρξει. 

Βασική στόχευση, όπως είπε, είναι από την 1η Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων. Τα προληπτικά μέτρα, ωστόσο, θα παραμείνουν. 

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θα αφήσουν την αγορά να λειτουργήσει και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων.

Τέλος, σε ερώτηση για το εμβόλιο, απάντησε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι πως τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή