Β. Κικίλιας: Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη

Β. Κικίλιας: Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 32% φτάνει στη Θεσσαλονίκη ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού -ο οποίος απεικονίζει τη διασπορά στον πληθυσμό-, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για τεράστια διασπορά στην κοινότητα. 

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις αντοχές του ΕΣΥ, το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 1.082, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα προστεθούν ακόμη 234 κλίνες. Όπως είπε, τον Ιούλιο του 2019, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ανέρχονταν σε 557.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές για θέσεις ΜΕΘ. Όπως τόνισε, σήμερα υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ και μηδενική αναμονή. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κλίνες COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590.

Βάσει στοιχείων που επικαλέστηκε ο κ. Κικίλιας, έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα περισσότερα από δύο εκατ. τεστ PCR και Rapid. Τον Μάρτιο, κατά μέσο όρο γίνονταν 982 τεστ κορωνοϊού την ημέρα, τον Αύγουστο 11.366 ανά ημέρα και τον Νοέμβριο 22.492 τεστ ανά ημέρα.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορωνοϊό και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ. Διαβεβαίωσε δε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορωνοϊό.

«Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε» τόνισε. Επέκρινε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα».

Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς – Πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων.

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου. Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα», πρόσθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».

«Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση».

«Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε η κ. Κοτανίδου και επισήμανε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, τονίζοντας ότι σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερο αποτέλεσμα.

Η κ. Κοτανίδου ανέφερε επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους – εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».

«Ολοι θα μπορούν να εμβολιαστούν – Προτεραιότητα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες»

Σχετικά με το εμβόλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν αλλά «με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

2.384 νέα κρούσματα – 41 θάνατοι

Σημειώνεται ότι σε 2.384 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 41 νέοι θάνατοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή