Σίσι: Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα

Σίσι: Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεγονός κεφαλαιώδους γεωπολιτικής σημασίας αποτελεί η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου επιβεβαιώθηκαν οι στενές διμερείς σχέσεις, αλλά και η βούληση να συνεργαστούν με τη νέα διοίκηση στην Ουάσιγκτον, που αναμένεται να ρίξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Σίσι υποσχέθηκε ότι η Αίγυπτος «θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της, για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορα».

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σίσι έκανε λόγο για μακραίωνους δεσμούς που «οδήγησαν στη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες», ενώ σημείωσε ότι ο βαθμός συνεργασίας αυξήθηκε σε «πρωτόγνωρο» τρόπο, περιλαμβάνοντας τις διμερείς επαφές, αλλά και την τριμερή με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε και στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες τον προηγούμενο Αύγουστο, λέγοντας ότι αυτή «βασίστηκε στους κανόνες διεθνούς δικαίου, αλλά και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», και πως «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και στις δύο χώρες ώστε να επωφεληθούν από τους άφθονους πόρους της Μεσογείου». Μάλιστα, ο κ. Σίσι επισήμανε ότι συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη πως θα συνεχιστεί να επιδεικνύεται αλληλεγγύη «μαζί με όλες τις φιλικές μας χώρες, με στόχο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια, επιδιώκοντας να παρεμποδίσουμε την επιβολή εχθρικών θέσεων». Ο κ. Σίσι ζήτησε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και εξουδετέρωση των ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος «καλωσορίζουν» την πιο αποφασιστική συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν. Τόνισε, μάλιστα, ότι «στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό τους ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ».

Για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας», σημειώνοντας ότι «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς». Μία ακόμη σαφής αιχμή για τη στάση της Τουρκίας ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τον ρόλο της θρησκείας. Οπως είπε, εξέφρασε στον συνομιλητή του την εκτίμηση όλων «για τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί, κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα».

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σημασία της επίσκεψης του ηγέτη «μιας μεγάλης, φίλης χώρας, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου. Μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με μακραίωνες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού». Ενώ απευθυνόμενη στον κ. Σίσι, εξέφρασε τη λύπη της διότι «η πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή