Κυρ. Μητσοτάκης: Εμβόλια στη διάθεσή μας ενδεχομένως τον Ιανουάριο

Κυρ. Μητσοτάκης: Εμβόλια στη διάθεσή μας ενδεχομένως τον Ιανουάριο

«Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες»

7' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά αισιόδοξο πως μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιό της δεν είναι απλά ασφαλές, αλλά και αποτελεσματικό».

Μιλώντας -κατά την πρωτολογία του στη Βουλή– για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού είναι ανοικτοί να ακούσουν πώς το σχέδιο μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο. «Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους: Να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως και από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση», συνέχισε. «Τα εμβόλια αυτά θα έρθουν τμηματικά. Θα χρειαστεί χρόνος να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης και βέβαια σε αυτό το διάστημα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί το σύστημα υγείας»

Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια να ενισχυθεί με κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό το σύστημα υγείας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι βασική εστία διασποράς του ιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι η διασκέδαση νέων ανθρώπων και υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες. «Μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας», τόνισε. Αναφερόμενος στο νέο lockdown, είπε ότι στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ώστε να μειωθεί και η δραστικότητα του ιού και να αντέξουν τα νοσοκομεία, ενόψει των Χριστουγέννων. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» σημείωσε.

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης», τόνισε.

Η αναφορά στην πορεία του Πολυτεχνείου

«Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται», σημείωσε. «Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όσοι μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, ρισκάρουν να μετατρέψουν μια πορεία τιμής σε μια πορεία πόνου. Ας συμφωνήσουμε σήμερα ότι μπορούμε να τιμήσουμε την μνήμη του συμβολικά και ότι δεν θα γίνει καμία πορεία» είπε σε άλλο σημείο, με την αναφορά του να προκαλεί την αντίδραση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα «πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα τους τελευταίους μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid tests.

«Η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου lockdown. «Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι επελέγη η λογική των τοπικών παρεμβάσεων. Επεσήμανε δε ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. προσπάθησαν να μην παγώσουν την οικονομική δραστηριότητα και πρόσθεσε ότι δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να συγκρατηθούν οι δύσκολες εστίες του ιού, ώστε να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ τόνισε ότι για δύο μήνες καταγραφόταν ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων, η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. «Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές όπως το Ισραήλ είδε δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι ζητούσε τον Μάιο το άνοιγμα του τουρισμού και επεσήμανε ότι «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων». «Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμα του», συνέχισε.

Επεσήμανε εξάλλου ότι ο αριθμός ΜΕΘ δεν είναι σε καμία περίπτωση άλλοθι για να μην ληφθούν μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. «Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας» σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα»

«Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μην με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».

Περιγράφοντας σε ποιες κινήσεις θα μπορούσε να είχε προχωρήσει η κυβέρνηση, είπε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είδα έναν να εισηγείται “κλείστε την οικονομία νωρίτερα”. Γιατί το μονά ζυγά δικά μας είναι εύκολη τακτική».

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει»

«Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε. «Δεν ενοχοποιείται ο Covid-19, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορωνοιό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», συνέχισε. «Δικός μας ρόλος να παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα και των επιστημόνων.

«Μας προτείνατε τρία πράγματα κ. Τσίπρα. Πρώτον ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι να περάσει η πανδημία. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου υγείας και να επιλεγεί υπουργός κοινής αποδοχής, και να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή