Άμεση Ανάλυση: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Άμεση Ανάλυση: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, επί χρόνια στενός συνεργάτης του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι ένας «επαγγελματίας» της εξωτερικής πολιτικής.

Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Τζον Κέρι την τελευταία διετία της κυβέρνησης Ομπάμα, ενώ είχε διατελέσει και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα επί δυο χρόνια. Είχε προηγηθεί, την πρώτη τετραετία Ομπάμα, η θητεία ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ίδιου του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος.

Εχει ασχοληθεί με την περιοχή μας στην κυβέρνηση Κλίντον, στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπου μεταξύ άλλων, ήταν επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και στη συνέχεια αρμόδιος για θέματα Ευρώπης.

Είναι από τους αξιωματούχους με συνεχή, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ενασχόληση με την εξωτερική πολιτική, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και το Κογκρέσο.

Κατά την περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσία, ο Μπλίνκεν ήταν επικεφαλής της υποστηρικτικής ομάδας της επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που συντάσσουν τις εκθέσεις και τα νομοσχέδια, ενώ ήταν επίσης στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον.

Κλασική περίπτωση ανθρώπου που έχει ασχοληθεί όλη του ζωή με τις διεθνείς σχέσεις, έχει προσωπικά βιώματα από την Ευρώπη καθώς μεγάλωσε στο Παρίσι, από ηλικία 9 ετών έως ότου γύρισε στην Αμερική για σπουδές, στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια.

Στο πλαίσιο των διορισμών και της στελέχωσης του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου, έγινε γνωστό ότι ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Μπλίνκεν ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο Μπλίνκεν «μεταπήδησε» στον Ομπάμα, θα αναλάβει τώρα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Εχουμε, δηλαδή, μια δεμένη ομάδα ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν συνεργασθεί στενά υπό τον Τζο Μπάιντεν για χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αναμένουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που παρατηρήσαμε κατά την τετραετία Τραμπ και τις συνεχείς αλλαγές προσώπων, σε μερικές περιπτώσεις και πολιτικών.

Εμπειροι αξιωματούχοι με χρόνια ενασχόλησης και με τα δικά μας θέματα, άμεσα ή έμμεσα. Δεν χρειάζεται να τους πει κάποιος όχι μόνο που είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος, αλλά και τι έχει συμβεί στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια. Τα έχουν παρακολουθήσει εκ των έσω, γνωρίζουν λεπτομέρειες, τα έχουν χειρισθεί από υπεύθυνες θέσεις.

Μένει να φανεί πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του θα επιλέξουν να χειρισθούν τη νέα, διαφορετική – πιο επιθετική και πιο επεκτατική – Τουρκία. Οπως και αν ο Ερντογάν από την πλευρά του θα προχωρήσει σε τακτικές κινήσεις και κάποια, έστω μερική, αλλαγή συμπεριφοράς με στόχο της αποφυγή μιας μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση  του Τζο Μπάιντεν.
 
Διαβάστε επίσης

Η ελληνική πλευρά του νέου προέδρου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή