ΚΕΦίΜ: Πώς βαθμολογείται η ποιότητα των νόμων του 2019

ΚΕΦίΜ: Πώς βαθμολογείται η ποιότητα των νόμων του 2019

Επίμονο το πρόβλημα πολυνομίας και κακονομίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας συνέχισε να ταλανίζει την Ελλάδα και το 2019, με την βελτίωση στην ποιότητα νομοθέτησης να είναι ελάχιστη σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Νομοθέτησης που δημοσιεύει για δεύτερη διαδοχική χρονιά το ΚΕΦίΜ. Γίνεται δε σαφές ότι η ποιότητα φθίνει το διάστημα πριν και μετά τις εκλογές. Μεγάλο αγκάθι είναι οι τροπολογίες, με την πλειονότητά τους να είναι άσχετες με το αντικείμενο που ρυθμίζεται, αλλά και εκπρόθεσμες. 

Το ΚΕΦίΜ, αξιολογεί τη συνολική διαδικασία εισαγωγής των νόμων που ψηφίζονται στο εθνικό κοινοβούλιο και εισάγονται στην έννομη τάξη της χώρας μας. Τα κύρια συμπεράσματα της εφετινής μελέτης του είναι τα ακόλουθα: 

  1. Η ποιότητα των νόμων του 2019 (συνολική βαθμολογία στον Δείκτη 50,8/100) ήταν καλύτερη από εκείνη του 2018 (βαθμολογία 45,6/100).
  2. Η ποιότητα των νόμων (εξαιρουμένων των κυρώσεων) που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν οριακά καλύτερη από εκείνη των νόμων που εισηγήθηκε η ΝΔ την ίδια χρονιά (51/100 έναντι 50,5/100).
  3. Η ποιότητα της συνολικής νομοθέτησης (νόμοι και κυρώσεις), που εισηγήθηκε η ΝΔ βαθμολογείται υψηλότερα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ (59,1/100 έναντι 53,6/100).
  4. Κανένας από τους 39 νόμους και τις 25 κυρώσεις που ψηφίστηκαν το 2019 δεν πληροί τις προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης.
  5. Καλύτερος νόμος για το 2019 αναδεικνύεται ο 4536 «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (με βαθμολογία 71/100).
  6. Χειρότερος νόμος για το 2019 αναδεικνύεται ο 4623 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο (με βαθμολογία 26/100).
  7. Τα δεδομένα του Δείκτη καταγράφουν ότι η νομοθετική ποιότητα φθίνει πριν και μετά τις εκλογές.
  8. Το 62% των τροπολογιών που ενσωματώθηκαν στους νόμους του 2019 ήταν άσχετες με το κύριο αντικείμενο που ρυθμίζεται, ενώ το 80% ήταν εκπρόθεσμες.
  9. Ένας στους τέσσερις νόμους του 2019 ψηφίστηκε με την επείγουσα ή την κατεπείγουσα διαδικασία.
  10. Χωρίς δημόσια διαβούλευση οι τρεις στους δέκα νόμους του 2019.
  11. Το 67% των εκθέσεων αξιολόγησης των νόμων του 2019 δεν περιλαμβάνει ποσοτικά στοιχεία, το 77% δεν περιλαμβάνει προβλέψεις για απλούστευση διαδικασιών, ενώ στο 92% δεν έγινε μέτρηση διοικητικών επιβαρύνσεων.
  12. Καθώς ο μέσος άνθρωπος διαβάζει περί τις 300 λέξεις το λεπτό, με 8 ώρες ανάγνωση την ημέρα, θα χρειάζονταν 17 εργάσιμες ημέρες για την ανάγνωση των νόμων και των κυρώσεων του 2019 έναντι 60 εργάσιμων ημερών το 2018.

Σημεώνεται ότι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 12:00 το ΚΕΦίΜ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή τα πορίσματα του φετινού Δείκτη. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι: Γεώργιος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καμίνης, βουλευτής επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και Έφη Στεφοπούλου, επιστημονική Συνεργάτιδα του ΚΕΦίΜ. Τη μελέτη θα παρουσιάσει ο Συντονιστής ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Ο βουλευτής επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης σχολιάζοντας τη φετινή μελέτη του Δείκτη ανέφερε: «Η κακή νομοθέτηση αποτελεί δυστυχώς μια από τις πληγές της κοινοβουλευτικής μας πρακτικής στην Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι βολεύεται σε μία κατάσταση που βασιλεύουν η κατά παρέκκλιση νομοθέτηση, οι άσχετες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, η ελλιπής διαβούλευση. Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης που ανέπτυξε το ΚΕΦίΜ, με βάση τη δουλειά εξαίρετων επιστημόνων, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε να διορθώσουμε αυτή την προβληματική κατάσταση». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή