Ερντογάν: Για όλα φταίει η Αθήνα

Ερντογάν: Για όλα φταίει η Αθήνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην αναφορά του για την επέμβαση Γερμανών στρατιωτικών στο τουρκικό πλοίο ανοικτά της Λιβύης, προτίμησε να κατηγορήσει και να ρίξει όλη την ευθύνη στην Ελλάδα. «Παρά τις προβοκάτσιες της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (σ.σ.: Κυπριακής Δημοκρατίας) στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία. Ομως, δυστυχώς, παρά την υπομονετική και ψύχραιμη συμπεριφορά μας, πρόσφατα πραγματοποίησαν επίθεση στο εμπορικό πλοίο μας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «ο κυβερνήτης του πλοίου της επιχείρησης είναι ένας Ελληνας! Οταν μπήκαν στο πλοίο, αυτοί παρενόχλησαν το πλήρωμα», και απέφυγε να αναφερθεί στους Γερμανούς, αλλά και στον Ιταλό διοικητή της επιχείρησης «Ειρήνη».

Ο τρόπος ανάγνωσης της τουρκικής κυβέρνησης για τα γεγονότα στα ανοικτά της Λιβύης είχε φανεί και από τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία. Η εφημερίδα Aksam σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα είχε τίτλο «Σαμποτάζ του Μητσοτάκη στις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών». Η ίδια εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έκανε «σαμποτάζ στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας, και τον Αύγουστο με τη συμφωνία με την Αίγυπτο εμπόδισε αυτές τις προσπάθειες, τον Οκτώβριο με τις ασκήσεις σε εθνική γιορτή της Τουρκίας έκανε το ίδιο και τώρα με την επέμβαση στο πλοίο πάλι κάνει σαμποτάζ στις ίδιες προσπάθειες».

H εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει πως ο τουρκικός στόλος έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, όμως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως αναφέρεται στο ενδεχόμενο επέμβασης Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικά εμπορικά πλοία. «Eπειδή ο διοικητής της εισβολής ήταν Ελληνας, εξετάζεται ως ενδεχόμενο και τα αντίποινα σε ελληνικά εμπορικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

O Ερντογάν κατηγόρησε επίσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες πως κάνουν διώξεις εναντίον των μουσουλμάνων «όπως έκαναν οι ναζί στους Εβραίους». Ο πρόεδρος της Τουρκίας, στην ομιλία του προς τους ηγέτες ισλαμικών χωρών, ανέφερε πως «η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων έχει γίνει μια πολιτική που την αγκαλιάζουν οι ηγέτες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών. Οπως πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δέχονταν επιθέσεις λιντσαρίσματος οι Εβραίοι στην Ευρώπη, έτσι και τώρα παρόμοιες επιθέσεις δέχονται οι μουσουλμάνοι».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ερντογάν, στοχεύει ξεκάθαρα την επιχείρηση «Ειρήνη». «Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα ενάντια στη δράση της επιχείρησης “Ειρήνη”», αναφέρεται. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το Κυπριακό, και η Aγκυρα τονίζει πως «στην Κύπρο η επιμονή να αγνοούν την ύπαρξη δύο κοινοτήτων και δύο κρατών είναι η πηγή της μη επίλυσης του προβλήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή