Σκληρό ροκ ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη

Σκληρό ροκ ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκέψη να ζητηθεί να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι Βασίλης Κικίλιας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και Σωτήρης Τσιόδρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει ήδη πέσει στο τραπέζι στον ΣΥΡΙΖΑ, στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζουν αυτή την εβδομάδα στενό πρέσινγκ στην κυβέρνηση ζητώντας εξηγήσεις για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων, αλλά και μη ολοκληρωμένη ενημέρωση των μελών της επιτροπής για τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των καθημερινών τεστ. «Δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες αυτές οι καταγγελίες», τονίζουν από την Κουμουνδούρου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως στο Μαξίμου έχει ξεκινήσει ένα blame game που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, καθώς τα «διπλά βιβλία» που φέρεται να υπάρχουν ενδεχομένως να είναι ο λόγος που δεν ελήφθησαν μέτρα κατά της πανδημίας πιο νωρίς. Γυρίζουν, μάλιστα, τον χρόνο πίσω, θεωρώντας πως το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι ήταν ο λόγος που πολλά μέλη της επιτροπής είχαν δείξει τη δυσαρέσκειά τους, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έβαλε σε δεύτερη μοίρα τα υγειονομικά δεδομένα. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν την ανησυχία του κόσμου για τον κορωνοϊό να μεγαλώνει, βάζουν φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση. Οι ίδιες πηγές, που μίλησαν στην «Κ», παρέπεμπαν και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο η Αθηνά Λινού, που ζήτησε «τη δήμευση και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα». Η επιδημιολόγος και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δήλωσε πως δεν την εκπλήσσουν τέτοιες αποκαλύψεις, καθώς στη χώρα μας ο καθένας κρατάει στοιχεία για τον εαυτό του.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά της επιτροπής» και καταλήγουν πως «οτιδήποτε άλλο συνιστά ομολογία ενοχής». Για την Κουμουνδούρου η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη –και θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και έξι μήνες– όχι μόνο για να διασφαλιστεί το κύρος της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και για να υπάρξει πολιτική και κοινωνική συναίνεση σε αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την κόντρα με την κυβέρνηση στα άκρα, με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό να καταθέτει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον Βασίλη Κικίλια. Ρωτάει τον υπουργό Υγείας «τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της». Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση και τις αποκαλύψεις αφορούν πρωτίστως και κυρίως τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και πως δεν μπορεί να ξεφύγει μετατοπίζοντας τις ευθύνες στον ΕΟΔΥ ή στο υπουργείο Υγείας.

Η κ. Φώφη Γεννηματά

Στην αντεπίθεση έχει περάσει και το ΚΙΝΑΛ. Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας πως «υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία έχουμε δρόμο μπροστά μας». Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των υπουργών προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή