Στόλτενμπεργκ: Δέσμευση για ισχυρότερο μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Στόλτενμπεργκ: Δέσμευση για ισχυρότερο μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων και την ακύρωση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Δεσμεύομαι να ενδυναμώσω αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που ακυρώθηκαν σημείωσε ότι είναι «κάτι που δείχνει ότι μπορούμε όταν καθόμαστε κάτω και εργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Πυρά Πομπέο κατά Τουρκίας

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο καταδίκασε τις «προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Πομπέο υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ενόχληση Τσαβούσογλου

Μετά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εμφανίστηκε προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ. 

Επιπλέον, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή