Κινήσεις εντυπωσιασμού από την Τουρκία

Κινήσεις εντυπωσιασμού από την Τουρκία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία κάνει άλλη μια κίνηση τακτικής και καλεί σε διάλογο την Ελλάδα. Παράλληλα κατηγορεί την Αθήνα πως αποφεύγει τις διερευνητικές επαφές, αφού αναφέρει πως επίσημα το «Ορούτς Ρέις» έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από τις αρχές Αυγούστου πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου και είχε αποσυρθεί και πάλι πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε. τον Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ομως, η Ελλάδα υποχώρησε με τη δικαιολογία της παρουσίας του “Ορούτς Ρέις” στο πεδίο κι έτσι δεν καθορίστηκε η ημερομηνία των συναντήσεων. Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε πως το “Ορούτς Ρέις” ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου του 2020 και πως επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον διάλογο δίχως προϋποθέσεις, όπως είναι μέχρι σήμερα».

Aναλυτές εκτιμούν πως δεν είναι τυχαία η πρόσκληση που απευθύνει η Τουρκία για διάλογο λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε. και δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί από την τουρκική πλευρά και ο καθορισμός ημερομηνίας για τις διερευνητικές επαφές.

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίμησε να βάλει στο στόχαστρό του τη Γαλλία και το Ισραήλ και στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό ανέφερε πως «επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στη Γαλλία. Οσοι μας έκαναν μαθήματα της ελευθερίας του Τύπου μετά τα επεισόδια στο Γκεζί, αργότερα αγνόησαν τις διαδηλώσεις με τα “Κίτρινα Γιλέκα” στο Παρίσι. Δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην ασύμμετρη βία της γαλλικής αστυνομίας, η οποία τύφλωνε τους διαδηλωτές. Με την πίεση των μηχανισμών του γαλλικού κράτους, τα γαλλικά ΜΜΕ δεν είπαν ούτε μια λέξη. Παρόμοια στάση βλέπουμε από την κρατική τρομοκρατία που ασκεί το Ισραήλ στους Παλαιστινίους».

Ο Τούρκος πρόεδρος για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στη θεωρία των εχθρών της Τουρκίας και υποστήριξε πως «επιτίθενται στην κυβέρνησή μας, στον στρατό μας, στη θρησκεία μας, στην αμυντική βιομηχανία μας, στις επενδύσεις μας, στις έρευνές μας στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα».

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος προειδοποίησε πως «οι χώρες οι οποίες συμμαχούν στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να συμμαζέψουν τα μυαλά τους, καθώς όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει την πορεία μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπολογίσει κάθε ενδεχόμενο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή