Από παράταση σε παράταση το lockdown

Από παράταση σε παράταση το lockdown

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την –αναμενόμενη– παράταση των περιορισμών έως τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας, με δεδομένο πως όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν έχει επέλθει η πτώση που αναμενόταν τόσο στα κρούσματα όσο –κυρίως– στους διασωληνωμένους, με αποτέλεσμα η συζήτηση για άμεση άρση των μέτρων να είναι εκτός λογικής. Κατ’ εξαίρεσιν θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών και θα επιτραπεί η πώληση των ειδών αυτών από τα σούπερ μάρκετ. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα από τον αρμόδιο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παν. Σταμπουλίδη, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε συνέχεια των όσων είπε προχθές ο πρωθυπουργός, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας απομακρύνεται χρονικά, κάτι που ανέβαλε και το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που με βάση τα δεδομένα στην αρχή της εβδομάδας ήταν προγραμματισμένο για σήμερα. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα γίνουν μόλις υπάρξει αισθητή μείωση του επιδημικού φορτίου και κριθεί πως μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις για την επόμενη μέρα. Πάντως, με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, το μόνο που μπορεί να ανοίξει εντός του Δεκεμβρίου είναι το λιανεμπόριο, και όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες –σχολεία, εστίαση, καφέ, μπαρ, αθλητισμός– παραπέμπονται για τον Ιανουάριο, που θα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εύλογο και τίθεται από τους πάντες: Γιατί 4 εβδομάδες μετά το lockdown δεν πέφτουν τα κρούσματα; Η απάντηση δεν είναι απλή και μία, αλλά συνάρτηση πολλών πραγμάτων. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος λέγεται «περιφέρεια». Την ώρα που επετεύχθη ο μεγάλος στόχος να μην ξεφύγει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση σταθεροποιήθηκε, ξεπήδησαν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά στη Βόρεια, εκατοντάδες κρούσματα, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Πέλλα και στην Πιερία, ασφυκτικές καταστάσεις. Ο άλλος λόγος που τα κρούσματα δεν έπεσαν, όπως αναμενόταν, ήταν η απείθεια του κόσμου.

«Ουσιαστικά η πρώτη εβδομάδα του lockdown χάθηκε», ανέφερε στην «Κ» κυβερνητική πηγή, καθώς η κίνηση σε όλους τους δρόμους ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένη. Συνεπώς, το lockdown εν τοις πράγμασι ενεργοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά. Τρίτος λόγος είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εδώ και λίγες ημέρες τα rapid tests ενσωματώνονται αυτομάτως στον γενικό κορμό των τεστ. Αυτό γινόταν και παλαιότερα αλλά με καθυστέρηση, καθώς το θετικό rapid ενσωματωνόταν στο σύνολο, αφού ακολουθούσε και μοριακό. Πρόκειται για μία διαδικασία που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, καθώς από τις 25 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε ΦΕΚ με θέμα «εξειδίκευση των αναγκαίων χαρακτηριστικών διαγνωστικής επάρκειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων» και «καθορισμός φορέων δημοσίων και ιδιωτικών που δύνανται να τα χρησιμοποιούν». Ουσιαστικά, αυξήθηκαν τα προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά των rapid και θεωρούνται πιο αξιόπιστα, με αποτέλεσμα να ενσωματώνονται στο σύνολο χωρίς να είναι αναγκαίο και το μοριακό.

Τέλη Δεκεμβρίου το εμβόλιο

Τέλος, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT